Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 14

De strijd gaat door…

Een dag later was ik weer in het Rauwe Veld, maar nu aan de andere kant bij de weilanden, daar ontdekte ik onze vriend Matador en niet zover bij hem vandaan een aantal reegeiten. Al speurend door het veld ontdekte ik helemaal links van de groep ook de 6-ender Pollux II, hij was blijkbaar nog maar net de arena binnengewandeld. Ik fronste mijn wenkbrauwen maar eens, want met de gedachte nog aan gisteren, vroeg ik mij af, hoe dit vanmiddag zou aflopen.

Matador, de trotse heerser van het Rauwe Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Onder hoogspanning

Terwijl die gedachte nog door mijn hoofd speelde, had Matador de afsprong al gemaakt en zette de achtervolging in om Pollux II te verjagen. De andere reeën gingen gelijk aan de kant en zochten hun heil elders in het terrein. Alles was ineens in rep en roer en de rust was ver te zoeken. Het tweetal vloog als het ware door het weiland en was voor heel even buiten beeld. Tjonge, wat een agressiviteit, alles stond nu onder hoogspanning, dat was niet alleen zichtbaar, maar ook gewoon voelbaar op dit moment.

De agressieve bok Matador springt af en zet de achtervolging in – Foto: ©Louis Fraanje

De achtervolging…

Foto’s: ©Louis Fraanje

 

.                                                                                                       

 

 

Echte reewildkenner

Toch komt het niet tot een gevecht en ik opperde het al eerder, dat zal vast wel te maken hebben met het bastgewei, dat zal nog best wel enigszins gevoelig zijn. Ook constateer ik dat Pollux II, wat postuur betreft een stuk kleiner is dan Matador en misschien ook wel jonger? Dat is voor mij als leek natuurlijk moeilijk te zien, daarvoor moet je een echte reewildkenner zijn.

Joop Poutsma

Dan moet ik onwillekeurig gelijk weer denken aan de inmiddels overleden reewildkenner bij uitstek, de heer Joop Poutsma(1935-2004). Hij is een van de mensen geweest die de belangen van het ree hoog in het vaandel had staan.

“Waar reeën leven”

Hij schreef er over in het boekje “Waar reeën leven” een handig boekwerkje, dat later nog weer in een verbeterde herdruk is verschenen. Hierin kom je veel te weten over de leefwijze van deze prachtige dieren.  Meer info: www.reewild.nl

Matador blijft net zo lang jagen tot Pollux II ver genoeg uit de buurt is – Foto: ©Louis Fraanje

Ouderdomsdominantie

Dus, zijn we middels Poutsma, te weten gekomen, dat juist de volwassen bokken heel agressief hun territorium verdedigen ten aanzien van jonge bokkken. Vaak is alleen een dreighouding van een oudere bok voldoende om een jonger dier het veld te laten ruimen. Er heerst onder reebokken dan ook een uitgesproken ‘ouderdomsdominantie’. Oudere bokken zetten vroeg in het voorjaar een territorium af, terwijl het territoriale gedrag bij jongeren dan nog onvoldoende aanwezig is. Hierdoor zijn de ouderen in staat zich als eerste te vestigen en ze doen dit bijna altijd in hetzelfde territorium, dat ze reeds jaren hebben verdedigd.

Het is inmiddels duidelijk wie hier de winnaar en wie de verliezer is – Foto: ©Louis Fraanje

De bok Pollux II kiest nu echt het hazenpad…

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

Als Pollux II even staat bij te komen, zien we een blauwe reiger wegvliegen - Foto: ©Louis Fraanje

Als Pollux II even staat bij te komen, zien we een blauwe reiger wegvliegen – Foto: ©Louis Fraanje

Winnaar en verliezer

Het is nu wel overduidelijk wie de winnaar is en dat heeft Pollux II inmiddels ook wel in de gaten, hij staat nu aan de rand van het weiland even uit te blazen. Een blauwe reiger, die door al dat gedoe verstoord is, vliegt op en is binnen enkele ogenblikken uit het zicht verdwenen. Als de bok weer enigszins is bijgekomen, trekt hij in richting van het elzenbosje en als hij daar is aangekomen, zien we bij hem ook het afbakenen van zijn territorium. Met zijn kop schuurt hij langs een paal, om zodoende met zijn klieren een geur af te geven, met andere woorden, denk erom… want dit is mijn territorium. Hoe lang het dat blijft zal de komende tijd duidelijk gaan worden.

De bok bakend zijn territorium af door langs de paal te schuren – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

We zijn erg benieuwd hoe het nu allemaal verder zal gaan en of Matador echt de baas zal blijven in het Rauwe Veld, je kunt er op dit moment nog niets van zeggen, maar spannend blijft het zeer zeker.

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 15

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/18/naar-buiten-rauwe-veld-deel-14/