Pestvogels trekken veel aandacht in Barneveld

Kleurrijke vogels blijven ons boeien

In de berk zaten negen pestvogels - Foto: ©Louis Fraanje

In de berk zaten negen pestvogels – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurlijk wil iedere rechtgeaarde natuurliefhebber deze prachtige vogels wel eens van dichtbij bewonderen en als de mogelijkheid zich dan voordoet, ben ik ook van de partij.

Niet dat ik bij iedere melding op waarneming.nl gelijk er op af vlieg, zeker niet, maar… mede ook door een mailtje van de Barnevelder Remco van Ginkel, het artikel over de pestvogels van mijn natuurvriend Gerrit de Graaff,  nee… dat kon ik natuurlijk niet over mijn kant laten gaan.

Tenslotte was het ook nog in mijn eigen geboortedorp Barneveld, dan ben je al helemaal om, dat kunt u begrijpen.,

Vogels gevlogen

Dus stond ik afgelopen dinsdag 14 februari al vroeg in de morgen met mijn camera in de aanslag bij de Barneveldse Beek, om deze bijzondere vogels te fotograferen. Meteen al direct voor aan bij de weg stonden enkele vogelliefhebbers te wachten op de vogels, die op dat moment ‘gevlogen’ waren.

Ja, ik was net te laat, want nog geen 10 minuten geleden hadden ze in de struiken op de bessen gezeten, maar nu was er blijkbaar een pauze ingelast. De hele koppel pestvogels was in geen velden of wegen meer te bekennen.

De pest in…

“Och…” zei ik, “de vogels zullen wel de ‘pest’ in hebben, bij zoveel belangstelling de laatste dagen, wie zal het zeggen?” Deze opmerking maakte het ijs wat losser bij de mensen en onder het gekeuvel over en weer, waarbij de ‘pestvogels’ het gesprek van de dag waren, probeerden we elkaar moed in te praten. U kent dat misschien ook wel, als er een tijdlang niets te zien is, dan komen de iPhones en smartphones te voorschijn en worden allerlei ervaringen uitgewisseld. Ik houdt mij dan maar iets op de achtergrond, want ik bezit niet zo’n ding, wat dat betreft ben ik misschien nog een beetje ouderwets.

De pestvogels laten zich de bessen van de Gelderse Roos goed smaken - Foto: ©Louis Fraanje

De pestvogels laten zich de bessen van de Gelderse Roos goed smaken – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzondere vogels

Maar wachten duurt soms best lang en eigenlijk na een uurtje of anderhalf begin je je toch af te vragen, waar de vogeltjes blijven? Als er dan eindelijk een fietser voorbij komt en je verteld, dat een paar honderd meter verderop een groepje fotografen ‘vogels’ aan het fotograferen zijn, weet je niet hoe snel je er moet komen.

Ze moesten acrobatische toeren verrichten om bij de bessen te komen - Foto's: ©Louis Fraanje

Ze moesten acrobatische toeren verrichten om bij de bessen te komen – Foto’s: ©Louis Fraanje

Wirwar van takken

We hadden geluk, want de vogels waren volop aan de maaltijd en vlogen heen en weer, met af en toe een rustpauze in een berk. Even gauw geteld, waren het er tien bij elkaar, toen ik het hele spul in de boom wilde fotograferen was er eentje gevlogen. Het bekende beeld, zoals we vaker gezien hadden, maar nu hoopten we ook wat mooie plaatjes te kunnen schieten van deze bijzondere vogels, al bleek dat geen gemakkelijke opgave, met die wirwar van takken in de struiken..

De pestvogel plukt met een uiterste precisie, de bessen van de takken - Foto's: ©Louis Fraanje

De pestvogel plukt met een uiterste precisie, de bessen van de takken – Foto’s: ©Louis Fraanje

Dezelfde passie

Zoiets ‘gezamelijks’ is eigenlijk best leuk, je ontmoet weer eens oude bekenden en deelt ervaringen met elkaar uit, een heel sociaal gebeuren met allemaal natuurliefhebbers, die dezelfde ‘passie’ hebben. Afijn, u kon daar al iets over lezen in het Pestvogelverhaal van de Barneveldse Ina Hendriks- Schaafsma, die ik daar tegenkwam. Bij al die natuurfotografen vergeleken, ben ik maar een doorsnee amateur, die zo af en toe een aardige ‘uitschieter’ op zijn lijst kan bijschrijven.

Ineens zat daar de ijsvogel tussen al die wirwar van takken - Foto: ©Louis Fraanje

Ineens zat daar de ijsvogel tussen al die wirwar van takken – Foto: ©Louis Fraanje

Mooie bijvangst

Ineens riep iemand: “Kijk, daar… aan de overkant van de beek zit een ijsvogel!” En… ja hoor, tussen de wirwar van takken, was een ijsvogelvrouwtje geland, ik wist niet hoe gauw ik de lens in de richting van de bewuste tak moest krijgen, maar het lukte. Een mooie ‘bijvangst’ als je zo’n blauwe schicht, even voor je lens krijgt, maar voor dat je – goed en wel – de prachtige blauwe vogel in je lens hebt gevangen, is deze er allang weer vandoor.

De pestvogel zit op een elzentak te poseren - Foto: ©Louis Fraanje

De pestvogel zit te poseren op een elzentak – Foto: ©Louis Fraanje

Bewondering

Al met al viel het niet mee om de pestvogels mooi in beeld te krijgen, telkens zaten er wel weer wat takken in de weg of iets dergelijks, maar tijdens het hele gebeuren kreeg ik steeds meer bewondering voor hen. Tjonge… jonge… wat een acrobaten zijn het, als je ziet hoe super-snel, beweeglijk en met een uiterste precisie, de bessen van de takken plukten. Daarnaast peuzelden ze ook tussendoor van het korstmos dat tussen de boomtakken zat.

De pestvogel zit hoog in de boom tussen de elzenkatjes - Foto: ©Louis Fraanje

De pestvogel zit hoog in de boom tussen de elzenkatjes – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Als dan de dag langzaam ten einde komt en ik nog één keer omhoog kijk, zie ik daar hoog in een boom tussen de elzenkatjes, een trotse pestvogel zitten, wat dan direct opvalt, zijn de prachtig gekleurde randen aan zijn vleugels en de gele punt van zijn staart. Terwijl hij zo even schuin achterom kijkt, valt ook zijn prachtige kuif nog eens extra op.

We hebben genoten van deze ‘globetrotters’ die normaal gesproken, diep verscholen in het Hoge Noorden leven. De naaldbossen van Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, maar ook Canada en Amerika vormen hun leefgebied. En als er in de noordelijke streken voldoende voedsel is in de vorm van bessen in het najaar en winter, dan zien we ze hier nauwelijks. Pas als er te weinig voedsel is, trekken ze verder door, maar het is nooit precies duidelijk wanneer!

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/20/pestvogels-trekken-aandacht/