Zeventien pestvogels in Barneveld

Er is sprake van een soort pestvogels-invasie

Na jaren van afwezigheid worden in de omgeving van de Watermolen in Barneveld pestvogels gezien. Strenge vorst en veel sneeuw in Oost-Europa hebben deze vogels kennelijk naar onze streken gedreven. Zoiets gebeurt soms maar eenmaal in de tien jaar. In het hele land worden in deze winter pestvogels gemeld. Er is sprake van een soort invasie. De laatste keer in Barneveld was een pestvogelinvasie in de winter 1995/96. Toen werden vijftien van deze zeldzame wintergasten geteld in de ligusterstruiken langs de Churchilllaan.

Pestvogel op een tak in de struiken langs de Barneveldse beek bij het Tenniscentrum “De Watermolen” te Barneveld – Foto: ©Gerrit de Graaff

Zeventien pestvogels

Anko de Graaff maakte mij in het weekend attent op een groep van zeventien pestvogels langs de Barneveldse beek, aan de overkant van de weg bij de watermolen aan de Achterveldseweg in Barneveld. Hij had het bericht van ‘Waarneming.nl’. We hoeven niet lang te zoeken naar de plek, want er stonden tientallen vogelaars met telelenzen naar de pestvogels te turen. Vanuit de hoge elzenbomen langs de beek doken ze geregeld naar beneden in een struiken van de Gelderse roos vol rode bessen. Dit is voorlopig hun voedsel. Als de struikjes leeg zijn gaan ze op zoek naar andere struiken met bessen. Pestvogels zijn erg sociaal en roepen elkaar toe met een zachte lokroep: ‘sriek’. De opgegeten vruchtjes worden na een paar uur alweer uitgepoept. Pestvogels eten de hele dag. Na een half uur rust hebben ze weer trek.

Sinds het bericht op ‘Waarneming.nl’ heeft gestaan is er veel belangstelling op die plek langs de Barneveldse Beek – Foto: ©Gerrit de Graaff

Zeldzame wintergasten

Pestvogels zijn zo groot als een spreeuw en hebben een opvallende kuif. Ze zijn bruingrijs van kleur met een zwarte keelvlek. Op de vleugels zitten witte, gele en rode vlekken en de donkere staart heeft een gele zoom. De bruinachtige pestvogels vallen in de elzenbomen bijna niet op. De mooie kleurtjes op de vleugels zie je pas goed met een verrekijker. Let in de omgeving van het Tenniscentrum De Watermolen maar eens op deze zeldzame wintergasten. De Gelderse roos struiken zijn nog lang niet leeg. Ga maar eens kijken op het pad langs de Barneveldse beek.

Lees ook: Er worden weer pestvogels gezien

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/14/zeventien-pestvogels-barneveld/