Scholenproject over Hessenwegen zeer succesvol!

jubil25-2-2Inmiddels is men alweer bezig met het derde seizoen

Het “Hessenproject” voor de groepen 5 en 6 van de verschillende bassisscholen in Lunteren en omgeving, is inmiddels haar derde seizoen ingegaan. En we kunnen gerust stellen, dat het ‘project’ bijzonder geslaagd is, gezien en gehoord te hebben aan de reacties van de kinderen en leerkrachten. In het Museum Lunteren werden de schoolkinderen – letterlijk en figuurlijk – wegwijs gemaakt over de Hessenwegen en hun berijders.
Het project over de Hessen komt op deze manier ook echt tot leven, zoals het hier aan de kinderen wordt uitgelegd door middel van een expositie, film en een spannend verhaal.

dsc_8711

Het verhaal over de Hessen wordt door Louis Fraanje tot leven gebracht – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Actief meedoen

En… de kinderen kunnen zelf ook actief mee doen, door middel van een leskist met materialen die direct te maken hebben met het thema. Vragen zoals; waar kwamen de Hessenvoerlui vandaan en wat vervoerden ze, en waarom reden ze niet door het dorp, moesten de kinderen naar aanleiding van de les, beantwoorden.

dsc_0746

De kinderen vol enthousiasme bezig met de vragenlijst – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Samenwerking

Het project over de Hessen is een initiatief van het Museum Lunteren en de Jac. Gazenbeekstichting en is mede ontstaan, doordat er in het museum ook een expositie is te zien over de Hessen. Uiteindelijk hebben de vrijwilligsters Rini van der Linde, Pia Verduijn en Josje Zuurbier, in samenwerking met de Jac. Gazenbeekstichting het project zo’n drie jaar geleden opgezet. Louis Fraanje werkt vanuit onze stichting mee aan het scholenproject over de Hessen.

Ontstaansgeschiedenis

Het museum heeft dit project ontwikkeld om de leerlingen kennis te laten maken met de geschiedenis van de Hessenwegen, waarvan nog steeds sporen te zien zijn in de omgeving van Lunteren. Denk aan de Hessenweg bij de Goudsberg. Met welk doel zijn deze wegen ontstaan en door wie en waarvoor werden zij gebruikt?In de 15e en 16e eeuw was er al een levendige handel tussen koopmannen uit verschillende steden.

Hessenwagen met een zesspan paarden ervoor – Schilderij Johann Adam Klein (1792-1875) Gemälde- und Skulptursammlung der Stadt Nürnberg (Archief: JGS)

Hessenwagen met een zesspan paarden ervoor – Schilderij Johann Adam Klein (1792-1875)©Gemälde- und Skulptursammlung der Stadt Nürnberg/Archief: JGS

Hessenwagen met zevenspan omgeving Neurenberg Schilderij van Johann Adam Klein (1792-1875) verzameling Stadsmuseum Neurenberg.

Hessenwagen met zevenspan omgeving Neurenberg – Schilderij van Johann Adam Klein (1792-1875) – ©Verzameling Stadsmuseum Neurenberg./Archief JGS

 

 

 

 

 

 

 

 

Hessen en Hessenweg

De voermannen die de goederen vervoerden kwamen voor een groot deel uit de graafschap Hessen in Duitsland. Met grote wagens gingen ze de steden af. In de omgeving van Lunteren loopt nog steeds een deel van deze weg met de naam ‘Hessenweg’, die van de Planken Wambuis via de Driesprong langs de Goudsberg, Meulunteren en Barneveld naar Amersfoort liep. In de kelder van het museum zijn ook een aantal verschillende exposities ingericht, waaronder ook een presentatie over de Hessenwegen.

dsc_8741

Expositie over de Hessenwegen in de kelder van het museum – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Prachtig voorbeeld

Het ‘Hessenproject’ richt zich momenteel op de groepen 5 en 6 van de basisscholen in Lunteren en omgeving, maar in de toekomst zullen meerdere scholen in de gemeente Ede volgen. Dit unieke Hessenproject voor de scholen, is weer een prachtig voorbeeld, hoe je een stuk geschiedenis, op een levendige manier kunt doorgeven aan de jeugd.
De Jac. Gazenbeekstichting en Museum Lunteren, werken met dit project, geheel in de lijn van de schrijver Jac. Gazenbeek(1894-1975), die zelf ook als onderwijzer is begonnen! Wat zou hij trots zijn, als hij dit mocht meemaken!

Lees ook: Burgemeester bezoekt scholenproject Hessenwegen in Lunteren

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/28/scholenproject-hessenwegen-zeer-succesvol/