“De één-stang reebok”

Dagelijks ritueel

close-up éénstang-bok, 27-juli-2016 rondje Posbank. DSC_7387 - kopie

Close-up éénstang-bok – Foto: ©Ton Heekelaar

Inleiding: Vanaf ongeveer half juli tot de eerste week van augustus stijgt het testosteron gehalte bij de reebokken tot grote hoogte. Gelijktijdig zijn de reegeiten tijdens die periode paringsbereid. Het bekende drijven van een bok achter een geit is bijna een dagelijks ritueel. Het lijkt bij wijze van spreken of de bok via een touwtje aan de geit zit vastgenageld en hij verliest haar dan ook geen moment uit het oog.

Verkeersslachtoffers

Door de hitsigheid (lees: rennen/drijven en onoplettendheid) vallen in die periode helaas ook verschillende verkeersslachtoffers onder het reewild.

Voor gemotoriseerde verkeersdeelnemers door bos en veld is dan ook het advies om de snelheid aan te passen om onheil voor mens en dier te voorkomen!

In- of uitlooptrap

Ook onder voornamelijk jonge reebokken die uit het territorium van een oudere bok worden verjaagd, dan wel op zoek gaan naar een eigen territorium, zijn kanalen en vaarten met een hoge oeverbeschoeiing dodelijk.

Mits… op regelmatige- en gepaste afstand, zogenaamde “In- of uitlooptrappen” voor het wild zijn aangebracht.

Bekker, G.J. (1990) Het gebruik van fauna-uitstapplaatsen in kan

In- en uitlooptrap – Archieffoto

 

Ploegendienst

Er zijn zelfs leden van WBE’s (Wildbeheereenheid) die tijdens de bronstperiode een ploegendienst hebben ingesteld.

Dus bij het krieken van de dag en met een fors schepnet gewapend dodelijk vermoeid zwemmende reebokken in de kanalen en vaarten de helpende hand toesteken. Vervolgens over de dijk zetten en deze dieren op een rustige plaats weer in vrijheid stellen.

Hiervoor is een woord van HULDE gepast.

.

Op jacht

Op maandag 25 juli 2016 ben ik op de Zuidelijke Veluwe op pad gegaan in de hoop dat “Diana” mij gunstig gezind zal zijn en dienovereenkomstig zorg zal dragen tot aanblik van een prachtige reeënbronst. In het geaccidenteerde heideachtige terrein dat bezaaid is met zogenaamde -pionier- opslag boompjes bestaande uit grove-den en berk, zag ik in eerste instantie slechts één reegeit. Kom dacht ik, laat ik eens een paar ree-bronst signalen via mijn aloude “BUTTOLO” (rubber knijpballetje) over bergen en dalen nabij De Posbank de lucht in slingeren.

HRT.005 Bok achtergrond nader schouwen, 25-juli-2016. DSC_7245

De reegeit reageerde eerst op de signalen – Foto: ©Ton Heekelaar

Verrassend

Feitelijk is deze voormalige zinsnede enigszins gechargeerd weergegeven, doch de reegeit (i.p.v. een bok) reageerde hierop verrassend en extreem alert. Het dier liep direct met opgeheven kop en oren gestrekt naar voren gericht naar een bepaalde plek. Dan kijk ik als voormalig beroeps woudloper direct mee in die richting wat daar valt te beleven. Gelijktijdig zag ik dat uit tegenover gestelde richting haar twee kalveren door de hoge struikheide aan kwamen huppelen en direct liefkozend door haar werden begroet.

HRT.002 wit-zwart reeënfoto, juli-2016 DSC_7371

De reekalveren worden begroet door hun moeder – Foto: ©Ton Heekelaar

Gelijkenis

De kunstmatig door mij gelanceerde signalen blijken kennelijk grote gelijkenis te vertonen met kalveren die hun moeder roepen en… omgekeerd! Van dit tedere beeld werden uiteraard diverse kiekjes geschoten (zie foto-bijlage). Gelet op het feit dat een object (met tegenlicht) tegen de heldere lucht de kleuren niet optimaal tot zijn recht komen, heb ik voor de verandering besloten deze in zwartwit af te drukken. Is weer eens wat anders…!

HRT.004 Geit+2x kalveren rondje Posbank, 25-juli-2016 DSC_7364

De reegeit en haar twee kalfjes op de heuvel – Foto: ©Ton Heekelaar

De één-stang bok

Al dwalend door het prachtige landschap genoot ik van het begin der bloeiende struikheide. Weldra zal sinds jaar en dag tijdens de maand augustus de schitterende paarse gloed zich volledig ontvouwen. Dat betekent dat de heidekoningin uit Ede haar koninginnen-jurk inmiddels wel weer uit de mottenballen kan halen! Terwijl ik al mijmerend bij een hoog opgaand -gedund- grove dennenbos was beland, dat inmiddels bekend staat als ‘vlindercorridor’, zag ik plotseling een geit en een bok. Het bekende tafereel van ‘geit met bok aan een touwtje’!

Diana

Zo’n moment als je het niet verwacht en… gelijk weer bij de les bent met de bekende heerlijke adrenalinestoot. Klaarblijkelijk is “Diana” mij deze dag toch gunstig gezind en kan ik het er op wagen om wel iets naderbij te komen. Waarom iets dichterbij? Gewoon om het geheel beter in de lens te kunnen vangen opdat ik vermoed dat de koptooi of… zo u wil het geweitje van de reebok een afwijking vertoont. Nu moet ik snel iets verzinnen omdat de geit aanstalten maakt om achter de heuvelrand te verdwijnen. Door mijn besluiteloosheid is dat weldra een feit waarop de bok uiteraard volgde.

éénstang heeft jeuk, 27-juli-2016 DSC_7390

De één-stang reebok heeft jeuk – Foto: ©Ton Heekelaar

Geheime wapen

Plotseling in een flits dacht ik weer aan het geheime wapen, waarover ik u reeds eerder vertelde. Als laatste reddingsmiddel deed ik dus een greep in mijn jaszak en toverde weer de aloude, doch vertrouwde BUTTOLO tevoorschijn. Terstond een paar keer drukken op het rubberen apparaat gevolgd door het signaal: pieeep…..pieeep…. Wat denk je wat……..?

Buttolo ree fiep lokmiddel - Foto Archief

Buttolo reefiep – Archieffoto

Geprikkeld

De bok kon de verleiding niet weerstaan en kwam deels terug van achter de richel en keek gedecideerd in mijn richting. De bok was kennelijk dermate geprikkeld door de veronderstelde rivaal en ging direct over tot vegen. Hierbij de geurklier op zijn kop te activeren teneinde de geurstof aan het boomstammetje achter te laten met het geurmerk: “Pas op. Ik woon hier!”.

De éénstang-bok, 27-juli-2016 rondje Posbank. DSC_7382

Een raar gezicht, zo’n éénstange reebok – Foto: ©Ton Heekelaar

Rariteitenkabinet

Toen de bok ophield met vegen was ook duidelijk te zien dat er maar één-stangetje op de kop stond. Klik en nogmaals klik, klik hoorde ik toen de ontspanknop van mijn camera werd ingedrukt. hoorde ik als reactie op het indrukken van de ontspanknop van mijn camera en riep gelijktijdig:…. Yes, Yes. Dit zijn voor iedere natuurfotograaf van die gouden (foto)-trofeeën om te worden ingelijst onder de noemer: “Rijp voor het Rariteitenkabinet” (zie foto-bijlage).

Lees ook: De gevaarlijkste wegen van Nederland

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/08/03/de-een-stang-reebok/