De “Tippe” of “Hans en Grietje huisje” in Elspeet

Karakteristiek houten huisje

Op 6 februari jl. schreven wij in het artikel: Oud… en nieuw in Elspeet!, dat we erg benieuwd waren naar de herkomst van het oude en bouwvallige houten huisje op de hoek Vierhouterweg/Sluiterweg in Elspeet. Ook omdat het voorzien was van een rieten kap, dat doet men niet zomaar, daar is over nagedacht. Dus… hadden wij onder aan het artikel gevraagd om een reactie, als iemand ons misschien meer zou kunnen vertellen over dit oude huisje in Elspeet.

Een tijdje geleden kwam er een reactie van de heer Wilco van den Top uit Vierhouten, hij schreef:

“Ik kom er regelmatig langs, woon in Vierhouten, en heb mij ook dikwijls afgevraagd wat voor huisje dat is.
Ik heb even navraag gedaan bij Henk van Asselt die veel over Elspeet weet, op de website Elspeet Historie staat meer informatie hierover en een prachtige foto van het huisje in volle glorie”. (Zie foto onder)

jan-miechels-res

De kunstenaar Jan Miechels zittend op een bankje voor het Hans en Grietje huisje – Foto: ©Koos Tuitjer

Jan Miechels

Jan MiechelsJan Miechels (geboren 1916) was een Gelders kunstenaar met nationale belangstelling. Er is een boekje van hem uitgegeven door het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint-Jan in 1981. Dit ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Het boekje bevat schilderijen, tekeningen, en collages.
Daarnaast is er een boek uitgegeven over zijn levensgeschiedenis onder de titel “Tekens van leven”. In deze uitgave vertelt Leen van Weelden over het verblijf van Jan Miechels in Elspeet en Vierhouten.

KM_C224e-20151016115200

Elspeterbos, pentekening 1944 – Jan Miechels

De Tippe

Op 25 juli 1944 trouwt Jan Miechels met Anna Jacobs. Vanwege de Slag om Arnhem die op 17 september 1944 begint, moeten ze evacueren. Nadat ze eerst in Epe onderdak hadden gevonden, zijn ze korte tijd later in Elspeet gekomen. In Elspeet hebben ze eerst bij D. Van der Berg aan de Vierhouterweg 60 ingewoond. Jan Miechels kon daar zijn schilder activiteiten voortzetten. Na de oorlog kregen Jan Miechels en Ans Miechels de beschikking over “de Tippe”. Zelf noemden zij het hun “Hans en Grietje huisje”.

Zwaar verval

Dit zomerhuisje stond tegenover Vierhouterweg 60 op de hoek Sluiterweg/Vierhouterweg. Het zomerhuisje is nu in zwaar verval, maar ligt er nog steeds (anno 2016). Koos Tuitjer maakte een foto van het huisje, met Jan Miechels zittend op een bankje.

Jan Miechels schreef zelf bij deze foto: “Jan Miechels voor het huisje, het laatste evacuatieadres voor vertrek naar Vierhouten,. Vanaf de bank kijk ik naar de grote es van Elspeet waarvan ik uit 1944 nog een vrij grote tekening bezit”.

(Bron: Kunstenaars op de Veluwe 1880 – 1980 door K. Roodenburg)

Het houten huisje

Het begon er allemaal mee dat Gerrit Jan Vlijm (Zeisweg) uit Elspeet mij vroeg of ik het desbetreffende huisje voor definitieve teloorgang kon bewaren. Dat kan ik niet, zo ver reikt mijn polsstok niet maar heb het wel op Facebook, bij de Gemeente Nunspeet, etc onder de aandacht gebracht. Het eigendom ervan berust bij de familie D.J. van Welie uit Elspeet en het huisje heeft als adres, Sluiterweg 34 Elspeet. Destijds waren er vervolgens twee wegen en twee ingangen, die naar dat Hans en Grietje huisje leiden.

Degene die er gewoond hebben is kunstschilder Jan Miechels met zijn vrouw Ans, evacués (wat overigens een andere naam is voor vluchteling, van huis en haard verdreven) vanwege de mislukte Slag om Arnhem.

KM_C224e-20151016115200

Drees van den Berg, etend tijdens de evacuatie – krijttekening 44/45 – Jan Miechels

Drees van den Berg

Het is best wel een heel verhaal en we kunnen daar later eventueel nog op terugkomen, inclusief hoe zij daar gewoond hebben na eerst bij Drees van den Berg ingewoond te hebben, dat was schuin tegenover aan de andere kant van de Vierhouterweg, op huisnummer 60.
Het verhaal is boeiend, niet alleen vanwege karakteristieke huisje maar ook uit kunstzinnig oogpunt waar Jan Miechels verschillende Elspeetse taferelen geschilderd heeft, inclusief Maas Wiebe in Elspeet om maar wat te noemen.

Bron: Kunstenaars op de Noord West Veluwe van de auteur Klaas Roodenburg. Dat bestaat uit twee (2) delen en raad aan dat een ieder die iets met Elspeet historisch heeft deze leest.

Feitelijk zou dat verplichte stof op de drie (3) lagere scholen die Elspeet momenteel kent moeten zijn wat mij betreft. Elspeet heeft namelijk, in zijn algemeenheid gesproken, haar geschiedenis verwaarloosd want de volgende kunstschilders zijn in meer of mindere mate aan Elspeet verbonden geweest maar dat is nauwelijks bekend en nu veel minder. Het wel zo dat er momenteel eens per week les gegeven wordt in schilderkunst, in het Kulturhus te Elspeet alsook in dorpshuis de Horsterhoek in Vierhouten.

Kunstschilders en Elspeet

Overzicht van kunstschilders die destijds in meer of mindere mate aan Elspeet verbonden zijn geweest:
Jan Miechels, Lukas Hermann Peterich, Arthur Briët, Herman van der Weele, Eyma van Eysinga, Blanche Douglas, Hamilton, Freerk J. Drost, Martin Monnickendam en Koningin Wilhelmina.

Vierhouten

Daar zit ook nog link met Vierhouten in en wel via kunstschilder Lucas Hermann Peterich, deze is getrouwd geweest met Floor van Beuningen, een dochter van D.G. (Daniel George) van Beuningen (‘ t Landgoed.Noorderheide Vierhouten). Kunstschilder Lucas Hermann Peterich staat er om bekend dat hij zo mooi vogels kon schilderen. Ook kende hij kunstschilder Jan Miechels. Wat een oorlog al niet teweeg kan brengen. Want kunstschilder Lucas Hermann Peterich verbleef van 1940 – 1946 in Elspeet vanwege de oorlogsomstandigheden, zijn bij het uitbreken van de oorlog vanuit Rotterdam naar Elspeet gekomen. Er hebben ook nog andere mensen gewoond in het Hans en Grietje huisje en daar later meer over.

Tekst: ©Henk van Asselt 

____________________________________________________________________________________________________

1916 – Jan Miechels – 1996
849_3_Jan Miechels - portret-200px

Kunstenaar Jan Miechels

Jan Miechels werd geboren in 1916 te Arnhem. Zijn opleiding was gericht op het bedrijfsleven, waarin hij jarenlang werkzaam is geweest. Als kunstenaar is hij autodidact. In 1940 huurde hij samen met zijn broer Henk, de graficus, de Bolkstoren, een toren van de oude stadswal in Arnhem en richtte die in als atelier. De slag om Arnhem verdreef Jan Miechels in 1944 uit Arnhem, waar hij pas in 1948 terugkeerde.

Definitief

In die tussenliggende tijd had hij een belangrijk besluit genomen. Hij ging niet meer terug naar kantoor, maar koos definitief voor de kunst. In 1949 raakte Jan Miechels betrokken bij de eerste Openluchtentoonstelling in Park Sonsbeek, waar hij de educatieve begeleiding en de rondleidingen verzorgde. Vanaf dat moment heeft de stroom verzoeken om lezingen te houden over kunst voor volkshogescholen, universiteiten en verenigingen niet afgelaten.

Reizende tentoonstellingen

In 1966 werd hij fulltime consulent voor de beeldende kunst en organisator van reizende tentoonstellingen bij de Culturele Raad voor Gelderland. Na de opheffing van deze Raad in 1977 werd de tentoonstellingsdienst ondergebracht bij de Stichting Beeldende Kunst Gelderland en werd Jan Miechels directeur van deze afdeling. In 1981 nam hij afscheid wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Oeuvre

Naast een dagtaak, gevuld met het organiseren van exposities en het praten over kunst, heeft Jan Miechels kans gezien een oeuvre bij elkaar te tekenen en te schilderen, dat kwalitatief en kwantitatief bewondering afdwingt. Stil en ingetogen werk waarin het landschap een grote plaats inneemt. Olieverf, acrylics, tempera en potloodstift zijn de voornaamste uitdrukkingsmiddelen. In de loop der jaren is zijn werk op vele plaatsen in binnen- en buitenland te zien geweest.

Jan Miechels is overleden in 1996.

Bron: Galerie en Kunstuitleen de Pook – Jan Miechels, pastels, gouaches en …

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/08/04/hans-en-grietje-huisje-in-elspeet/