Oud… en nieuw in Elspeet!

Het kleine en eenzame houten huisje

Hoe vaak wij er al aan voorbij gereden zijn en hoe vaak we ons al afgevraagd hebben, waarom dit kleine en eenzame houten huisje hier op deze plek aan de Vierhouterweg in Elspeet staat, is niet meer te tellen. Al vele malen zijn we van plan geweest om er eens iets over te schrijven, maar het kwam er gewoon niet van. Tot afgelopen woensdagmiddag, toen we er weer bijna aan voorbij gereden waren, de teloorgang was compleet. Het houten huisje was inmiddels een bouwval geworden en steekt nu schril af bij het prachtige herenhuis op de achtergrond.

DSC_1045

Oud en nieuw… vergane glorie in Elspeet – Foto: ©Louis Fraanje

Waarvoor?

Het plekje bevindt zich precies in het puntje, waar de Vierhouterweg en de Sluiterweg bij elkaar komen. Dus volgens ons is de plek niet zomaar gekozen, om in het verleden hier dit schuurtje te bouwen. Maar… waarvoor diende het en waarom hier op deze plek? In ons archief kwamen we nog een paar foto’s tegen, die we jaren geleden maakten van het huisje met het rieten dak in betere tijden.

DSCN7246

Het houten huisje met het rieten dak in betere tijden – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzondere plek

Bij het zien van de bouwval, gaat zoiets dan opeens weer leven en krijgt zo’n huisje met een rieten kap een diepere betekenis. Menige voorbijganger zal zich misschien hetzelfde hebben afgevraagd, maar er ook verder zijn schouders voor heeft opgetrokken. Wellicht zullen er onder de oudere Elspeters zeker mensen zijn, die er meer over kunnen vertellen en het misschien wel zouden willen restaureren. Volgens ons zou dat een goede zaak zijn, vooral ook als het een bijzondere plek heeft ingenomen in de geschiedenis van Elspeet.

DSCN7248

Een plek met een verhaal – Foto: ©Louis Fraanje

Over nagedacht

We zijn erg benieuwd naar de herkomst van het oude huisje. Ook omdat het voorzien is van een rieten kap, dat doet men niet zomaar, daar is over nagedacht. Dus… als iemand ons meer zou kunnen vertellen over dit oude huisje in Elspeet, dan houden wij ons aanbevolen!

___________________________________________________________________________________________

Oproep

Als u denkt ons te kunnen helpen aan meer informatie, stuur dan een mail het naar: emailadres

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/05/oud-en-nieuw-in-elspeet/