Middelste bonte specht kwam op juiste moment

7753=portretVroeg opstaan voor Ina Hendriks- Schaafsma

Een fascinatie voor de natuur, de juiste techniek en heel veel geduld. Tel daar het vroege opstaan bij op en de basis voor de interesse in natuurfotografie is gelegd.
De Barneveldse Ina Hendriks-Schaafsma heeft die voorliefde. Zie foto rechts >>>
“De natuur laat zich niet aansturen. Het gaat er om op de juiste tijd op de juiste plek te zijn”, zegt ze zelfbewust. Ja, dat moge duidelijk zijn.

1005-2015 naam

De middelste bonte specht op een bemoste boomstam – Foto: ©Ina Hendriks- Schaafsma

Jagen met de camera

Ina Hendriks-Schaafsma(49) steekt veel tijd in haar gezin, maar is ook portretfotografe. Samen met haar zus heeft ze een fotostudio in Wekerom. Enkele jaren geleden is het allemaal begonnen, ze kwam toen natuurfotograaf Jaco van Toor tegen, die ijsvogeltjes aan het fotograferen was bij de Barneveldse beek. Hij vertelde haar het e.e.a. over natuurfotografie en inmiddels is haar hobby uitgegroeid tot een ‘jagen met de camera. Trots toont ze een aantal schitterende opnamen van de middelste bonte specht. “Die kreeg ik de afgelopen week voor de lens!”

1007-2015 naam

Wat wil die fotograaf van mij? – Foto: ©Ina Hendriks- Schaafsma

Verschillen

De rode kruin en niet doorlopende baardstreep zijn de meest kenmerkende verschillen tussen middelste bonte specht en grote bonte specht. Bij de grote bonte specht heeft alleen het mannetje een rode nekvlek. Verder is de middelste bonte specht net iets kleiner dan de grote.

1008-2015 naam

Nog eventjes dan en ik ben weg – Foto: ©Ina Hendriks- Schaafsma

Soort toenemen

De middelste bonte specht is echt een soort die in opmars is in Nederland. Deze soort die wat grootte betreft, tussen de grote en kleine bonte specht in zit, houdt van oud eikenbos. Omdat de Nederlandse bossen steeds ouder worden, zal het aantal middelste bonte spechten de komende decennia hoogstwaarschijnlijk toenemen. Ze duiken op steeds meer plaatsen op, met name aan de oostkant van ons land. Ook heeft deze vogel – zoals we eerder reeds noemden –  een volledig rood petje en de grote bonte niet. Het geluid is ook anders, maar dat laten ze alleen maar in het voorjaar horen, voor de rest zijn middelste bonte spechten zwijgzaam en dan ook erg moeilijk te vinden.

Bron: Waarneming.nl

Lees meer over Ina Hendriks- Schaafsma op onze weblog: Wachten op dat “ene plaatje”

___________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/04/24121/