Drinkvennen voor wisent zijn bijna klaar

animaties-gif-journalisten-3865095Wisent op de Veluwe

Het leefgebied van de wisent op de Veluwe is bijna klaar. De Stichting Wisent op de Veluwe verwacht dat er begin maart zeker vier Europese bizons, ook wel wisenten genoemd, rondlopen. De wisent is het grootste levende zoogdier van Europa. Het dier graast op de Veluwe straks in het gebied tussen Harskamp, Kootwijk, Hoenderloo en Radio Kootwijk.

DC_2659 - kopie

Drinkvennen zijn nodig, want zonder water kan de wisent niet leven – Foto: ©Louis Fraanje

Dubbel schrikdraad

De wisenten krijgen een leefgebied van ruim 330 hectare dat met dubbel schrikdraad wordt afgerasterd. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer. Volgens Erik Klein Lebbink van Staatsbosbeheer is de aanleg van de drie vennen bijna afgerond. ‘Deze vennen zijn nodig voor de wisenten omdat ze daar dan uit kunnen drinken. Zonder deze vennen kunnen de wisenten op de Veluwe niet goed leven.’

2104993-20218

Erik Klein Lebbink van Staatsbosbeheer – Foto: ©Omroep Gelderland

Bedreigde diersoort

De wisent heeft hier nooit geleefd(?), toch wordt het dier hier naartoe gehaald door verschillende organisaties.

Volgens Jan Wolleswinkel van de stichting Wisent op de Veluwe is de komst van de wisent goed voor het toerisme op de Veluwe.

Ook draagt de komst van de kudde wisenten volgens hem bij aan de instandhouding van een bedreigde diersoort.

Enthousiast

Ark Natuurontwikkeling in Nijmegen is straks eigenaar van de dieren. Staatsbosbeheer ontfermt zich over de leefomgeving van de wisenten. Twee bedrijven, waterbedrijf Vitens en K3Delta, hebben geholpen met de realisatie van de drie vennen. De gemeenten Barneveld, Apeldoorn en Ede zijn enthousiast over de komst van het dier.

normal_0030002

Schrikbeeld van Radio Kootwijk – Archieffoto

Positief afwachtend

Over het algemeen zijn de inwoners van Kootwijk en Radio Kootwijk tevreden over de komst van de Europese bizon. De belangenvereniging voor inwoners ‘Kootwijk Vooruit’ is volgens Marjo van den Berg positief afwachtend.

Marit Elders - Eigen foto

Voorzitter Marit Elders – Eigen foto

Radio Kootwijk

De dorpsraad van Radio Kootwijk maakt zich wel zorgen om de leefomgeving.

.

Voorzitter Marit Elders van deze dorpsraad laat weten dat inwoners nog niet concreet weten wat de komst van de wisenten zal betekenen. Enkele buurtbewoners denken dat er bussen vol toeristen door het natuurgebied zullen gaan rijden en vrezen dan voor massatoerisme.

Vanaf de weg niet zichtbaar

De stichting praat daarover met bewoners en wil deze zorgen wegnemen. Daarom zijn de nieuwe vennen volgens Wolleswinkel vanaf de weg niet zichtbaar om te voorkomen dat de belangstelling voor de dieren te groot wordt.
Daarnaast worden er excursies opgezet zegt de stichting. Mensen gaan dus onder begeleiding kijken naar de wisenten.

NP- Zuid Kennemerland heeft al jaren wisenten

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een proef met wisenten gehouden. Het vijfjarige project is in 2012 verlengd omdat het succesvol was. Ze begonnen daar met 6 wisenten en nu lopen er 22 exemplaren rond.

Meer nieuws over de wisenten bij de bron: Omroep Gelderland       

(Wordt vervolgd)

___________________________________________________________________________________________

(?) – Noot van de redactie…

Onder het kopje “Bedreigde diersoort” wordt nu beweerd, dat de wisent hier nooit heeft geleefd, terwijl men dit – vanaf het allereerste begin – wel altijd heeft beweerd! Lees hieronder:

“Wereldwijd zijn er nog zo’n 4200 wisenten. De meeste daarvan leven in Polen en op de Kaukasus. Ooit waren wisenten inheems in Nederland. Op de bodem van de Noordzee zijn wisentbotten gevonden, die stammen uit de periode vlak na de laatste ijstijd. Zo’n 1000 jaar geleden verdween de Wisent echter uit Nederland.”

Uit: “Terugkeer der giganten op de Veluwe”

Lees alle artikelen vanaf het begin over de wisent op ons weblog: Terugkeer der giganten op de Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/04/drinkvennen-wisent-bijna-klaar/