Paleis Het Loo voor een deel gesloten

animaties-gif-journalisten-3865095Grote verbouwingsoperatie

Paleis Het Loo in Apeldoorn is voornemens om in 2018 gedeeltelijk dicht te gaan voor een grote verbouwingsoperatie. De paleistuinen, de stallen en de restaurants blijven open, het hoofdgebouw blijft minimaal drie jaar lang gesloten voor het publiek. “We hopen in januari 2021 weer open te kunnen, maar de ervaring leert dat dit soort grote projecten wel eens uitlopen”, zegt hoofd marketing en communicatie Susanne te Riet.

Sinds de openstelling voor het publiek, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, is aan het paleis geen groot onderhoud gepleegd. Ook nam het aantal bezoekers toe tot zo’n 400.000 per jaar. Het gebouw is daar niet op berekend. “Het is kruip-door-sluip-door en bezoekers die een tentoonstelling willen bezoeken, moeten nu na het betalen van het entreegeld eerst weer naar buiten”, zegt Te Riet.

het Loo 2 - kopie

Prachtige luchtopname van een berijpt Paleis Het Loo, gemaakt op 22 december 2007 – Foto: ©Jan van Uffelen

Asbest

In de komende drie jaar worden de technische installaties en de klimaatregulering aangepakt. Ook moet er asbest worden verwijderd. “Wij willen dat aangrijpen om de publieksfaciliteiten te verbeteren”, zegt Te Riet. Zo komt er een nieuwe grote entree onder het plein voor het paleis. Na de verbouwing moet het museumpaleis 500.000 bezoekers per jaar kunnen ontvangen.

Hoe het vernieuwde paleis eruit gaat zien is nog niet bekend. Een beoordelingscommissie heeft vijf architectenbureau’s gevraagd een schetsontwerp te maken. In de loop van dit jaar wordt een keuze gemaakt. Over de kosten kan het museum nog niets zeggen. Het Rijk en sponsoren zullen een bijdrage leveren, de rest van het benodigde geld moet met de exploitatie worden verdiend.

Meer info: Paleis Het Loo                                                                   Met dank aan: Jan van Uffelen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/05/hoofdgebouw-paleis-het-loo-drie-jaar-dicht/