Het hek is van de dam!

Het verbranden van de pop Burning Man – Eigen foto: Burning Man

Het verbranden van de pop Burning Man – Eigen foto: Burning Man

Gemeente Barneveld verleend vergunning voor festival

Hippiefestival Burning Man kan eind deze maand in Kootwijk doorgaan. Dat heeft de burgemeester van Barneveld, na overleg met bezwaarmakers, de organisatie, Kootwijk Vooruit en de hulpdiensten besloten.

“De organisatie voldoet inmiddels aan alle veiligheidsvoorschriften, waaronder ook het parkeren. Er zijn daarmee geen redenen om de vergunning niet te verlenen,” aldus een woordvoerder van de gemeente.

Hek van de dam

De Veluwe wordt dus binnenkort het decor voor een Nederlandse versie van het enorme festival Burning Man. Het festival is een surrealistisch extravagant spektakel, dat aan het eind op zondagavond zijn climax beleeft, dan wordt een metershoge houten pop in de brand gestoken, vandaar ook de naam Burning Man.

De overheid – provincie Gelderland en de gemeente Barneveld – hebben hun toestemming verleend. Hiermee heeft zij bewezen, dat het hek van de dam is en de Veluwe gewoon wordt verkwanseld. Natuurbescherming is tegenwoordig blijkbaar een vies woord geworden, nee… natuur is marketing en hoe gekker, hoe mooier!

Waanzin

Alweer wordt gezwicht voor de waan van de dag, de waanzin wint het van het gezond verstand. Er wordt willens en wetens een groot risico genomen, maar de natuur stuurt geen factuur, tenminste niet direct. De gevolgen zullen pas zichtbaar worden als het te laat is!

De Jac. Gazenbeekstichting begrijpt er totaal niets meer van nu er toch een vergunning is verleend. Zij waarschuwen voor het sluipenderwijs verkwanselen van de Veluwe. De gemeente Barneveld stelde dat zij de vergunning niet kon weigeren, omdat het nu eenmaal mogelijk was binnen de wet.

Grenzen

Onze stichting merkt zeer terecht op dat daarom nog niet continu de grenzen van de wet opgezocht hoeven te worden, maar dat het een kwestie is van keuzes durven maken om het grootste, en belangrijkste, natuurgebied van Nederland te beschermen. Ook vinden wij het een zeer kwalijke zaak dat de directe buurman Staatsbosbeheer, zich hult in stilzwijgen.

De Veluwse natuurkenner Jac. Gazenbeek (1894-1975) zou zich omdraaien in zijn graf, als hij deze waanzin nog mee zou moeten maken!

 

____________________________________________________________________________________________________

Lees ook: Burning Man druist in tegen alle geboden van God

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/07/08/hek-is-dam/