Burning Man druist in tegen alle geboden van God

animaties-gif-journalisten-3865095Megafestival in de directe omgeving van natuurgebied

Ik lees in de Barneveldse Krant, dat er in totaal – zegge en schrijve – drie omwonenden bezwaar hebben gemaakt bij de gemeente Barneveld tegen de komst van festival Burning Man, dat zal plaatsvinden aan de Duinweg in het kleine Veluwse dorp Kootwijk. In overleg met deze bezwaarmakers wil de gemeente Barneveld daarna de knoop doorhakken over de aangevraagde vergunning voor het evenement. Of misschien is dat inmiddels al gebeurd?

Radicale zelfuiting

Burning Man wordt door deelnemers omschreven als een experimentele samenleving, radicale zelfuiting en radicale zelfvoorziening. Burning Man focust zich niet op een bepaald(e) onderwerp of gebeurtenis zoals muziek of kunst. De achterliggende gedachte is dat men gedurende Burning Man tijdelijk een gemeenschap opbouwt waar iedereen, die zich de toegangsprijs kan veroorloven welkom is, ongeacht ras of afkomst, en waar iedereen zichzelf kan uiten in waar hij of zij het beste in is.

268872_140786105997975_2820180_n

Het verbranden van de pop Burning Man – Eigen foto: Burning Man

Verboden

Burning Man kent maar een aantal verboden, waarvan de meeste betrekking hebben op commerciële uitingen, geweld, wapens, kampvuren, drugs en huisdieren. Mensen zijn vrij zichzelf te uiten. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van kleding (of juist geen kleding) die anders als ongepast zou worden aangemerkt.

Aan het einde van het festival, op zondag 31 juli zal men ‘s avonds – als afsluiter – een grote pop verbranden. <<Zie foto links.

Absurd

De Jac. Gazenbeekstichting vindt het absurd, dat men zo’n groots opgezet festival in de directe nabijheid van een beschermd natuurgebied gaat organiseren. Tegelijkertijd vragen wij ons af of zoiets zomaar kan en mag.

Nogmaals, wij vinden het afkeurenswaardig, dat dit mega-evenement in de gemeente Barneveld, wat kortweg gewoon drie “herrie” dagen en waarschijnlijk een deel van de avonden/nachten in beslag neemt en dan ook nog in het weekend, hier zo dicht bij een natuurgebied wordt gehouden.

Provincie

Daarnaast verbazen wij ons, dat de provincie Gelderland totaal geen bezwaar maakt, terwijl zij de Veluwe als beschermd natuurgebied zo hoog in het vaandel heeft.

Ook begrijpen wij niet, dat er zo lauw of helemaal niet gereageerd wordt vanuit de natuurbescherming-organisaties, zoals het IVN, Geldersch Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer!

Kerken

Maar… dat wij vanuit de kerken totaal niets horen, verbaast ons nog het meest, want iedereen die een beetje nadenkt en zich verdiept in deze materie, kan op z’n vingers natellen dat het festival regelrecht indruist tegen alle geboden van God!

Op het internet kun je alles vinden over dit megafestival – waar alles kan en alles mag – met zo goed als geen regels of wat dan ook. Ligt er dan hier voor de kerken ook geen taak en moeten zij hier dan ook niet tegen in opstand komen?
Of…  wil men – letterlijk en figuurlijk – zich de vingers niet branden?

Louis Fraanje, voorzitter   –   Jac. Gazenbeekstichting

Lees ook: Het hek is van de dam!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/06/21/burning-man-druist-in-tegen-alle-geboden-van-god/