Reekalfjes, prachtig maar weerloos!

Net op de wereld

We hebben al vaker geschreven over het reewild, prachtige dieren zijn het, maar ook kwetsbaar, bijvoorbeeld bij de reekalfjes, als zij net op de wereld zijn. Deze jonge dieren zijn in de eerste dagen nog niet vlug genoeg om moeder te volgen en daarom legt de geit haar kalfje soms ergens op een plekje neer, later komt ze terug om het te zogen.

Pasgeboren reekalfje in het Veluwse bos - Foto: Louis Fraanje

Pasgeboren reekalfje in het Veluwse bos – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog

Als het kalfje groot genoeg is zal het moeder overal volgen en als je dan een keer ‘geluk’ hebt, sta je soms ineens ‘oog in oog’ met zulk pril geluk. Dat hadden wij een tijdje geleden ook op een zaterdagavond! Zomaar in het hoge gras langs het pad, beschenen door de late avondzon. Geweldig!

1 -Reegeit en kalfje - Foto Louis FRaanje- DC_5340-klein

Reegeit met haar kalfje in het open veld tussen het hoge gras – Foto: ©Louis Fraanje

Niet aanraken!

Vanaf het vroege voorjaar tot aan de zomer worden reekalfjes geboren. Als wandelaar kun je wel eens zo’n reekalfje in de natuur tegenkomen. Het dier ligt er schijnbaar verlaten bij en hoe schattig het er ook uitziet, ga er niet naar toe. Als je een reekalfje in het gras of het struikgewas vindt, raak het niet aan! Het jonge dier is niet verlaten. De waakzame moeder is in de buurt om haar kalfje te zogen. Een reekalfje dat door mensenhanden is aangeraakt, draagt een mensengeur en wordt door de moeder verstoten.

Honden moeten aan de lijn, want reeën zien honden als een gevaar, hoe lief ze ook kunnen zijn. Ze vluchten uit een gebied waar een hond losloopt. Zo blijft het reekalf achter en zal het door honger sterven.

De Vereniging Het Reewild vraagt daarom uw aandacht voor het volgende:

PowerPoint-presentatie

Meer informatie: Vereniging het Reewild 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/07/09/28801/