WAARSCHUWING: Deelenseweg als sluipmoordenaar!

Overstekend_wildAdembenemend

De Deelenseweg vanaf de Koningsweg te Schaarsbergen naar Hoenderloo en uiteraard visa versa is tegenwoordig een sluipmoordenaar geworden. Deze weg die via de Kop van Deelen langs het oostelijk buitenraster van het Nationaal Park De Hoge Veluwe loopt is landschappelijk bijzonder aantrekkelijk om te rijden. Ondanks de belemmering van het raster is het vergezicht bij ondergaande zon over het Deelenseveld, daar waar vroeger de schapen in het ven van de Deelensewas voor de jaarlijkse (wol)-scheerbeurt werden gewassen, adembenemend mooi.

Zware woorden

Maar waarom dan van die zware woorden gebruikt als sluipmoordenaar? Dat zal ik jullie vertellen. Tussen de twee wildroosters in de rijbaan van het plaatselijk genaamd staande bosvak Deelerheide is een wildpassage tussen de in eigendom toebehorende gronden van Vereniging Natuurmonumenten en Stichting De Hoge Veluwe gesitueerd. Dat betekent dat voor het grofwild (met uitzondering van wilde-zwijnen en moeflons) dus voornamelijk dam- en edelherten een onderlinge vrije uitwisseling mogelijk gemaakt.

vr.dammen DSC_9907

Een roedel vrouwelijk damwild – Foto: ©Ton Heekelaar

Drempels als verkeersremmers

Daarvoor was geen peperduur ecoduct nodig zoals aan de zuid-zijde van De hoge Veluwe over de Harderwijkerweg tussen Schaarsbergen en Otterlo is aangelegd om het landgoed Planken-Wambuis met dezelfde doelstelling te verbinden. Maar… is wel veilig voor het doorgaande verkeer door de aanleg van hoge rasters aan weerszijde van de Harderwijkerweg.

Nee, aan de Deelenseweg gewoon door middel van het buitenraster van NP de Hoge Veluwe gedeeltelijk te verlagen. Die situatie is voor iedere weggebruiker van de Deelenseweg voor zowel langzaam- als gemotoriseerd verkeer op een duidelijke wijze kenbaar gemaakt. De rijbaan aldaar is namelijk gescheiden en afgebakend door middel van paaltjes, alsmede zijn een aantal verhoogde drempels als verkeersremmers aangebracht(zie foto onder).

Wildpassage HV aan Deelenseweg. DSC2655

Wildpassage voor uitwisseling van het wild aan Deelenseweg – Foto: ©Ton Heekelaar

Veelvuldig aanrijdingen

Maar… ondanks deze goed bedoelde maatregels en een toegestane maximum snelheid van 60 km hebben er reeds veelvuldig aanrijdingen met damherten doen plaats vinden. Hierbij stel ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast dat er ook nog diverse zullen volgen!

HRT.6. Bagge + Frislingen in pyamaatjes , 11-mei-2012 zo-veluwe. DSC_1303

Bagge met haar frislingen in pyamaatjes – Foto: ©Ton Heekelaar

Overstekend wild

Volledigheidshalve vermeld: ook wilde-zwijnen blijven niet verschoond om als verkeersslachtoffer te worden aangemerkt daar die tijdens de valperiode mast van eikenbomen langs de Hoge Veluwe-zijde verzot zijn op die bosvruchten. Daarvoor moeten de knorretjes gezamenlijk met het damwild -na zonsondergang- vanuit hun dagverblijf op het Deelerwoud, via het bosvak Deelerhei, risico nemen om de Deelenseweg over te steken. Derhalve kunnen die zwarte ballen plotseling van achter een boom de rijbaan op lopen(zie foto bijlage).

_Keiler, 4-april 2013 Zuid-Veluwe

Derhalve kunnen die ‘zwarte ballen’ vanachter een boom de rijbaan op lopen – Foto: ©Ton Heekelaar

Ook overdag

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de bijna aanrijdingen die op een haar na gelukkig goed zijn afgelopen. Op dit moment licht het gevaar -gelijk aan “Russisch Roulette”- niet alleen na zonsondergang op de loer. Dat blijkt op donderdag 17-maart-2016, omstreeks 18.20uur, toen ik met mijn personenauto vanaf Hoenderloo in de richting van de Kop van Deelen reed. Bij de voormalige hoofdingang en parkeerplaats naar het Deelerwoud, welke thans middels een greppel en draden voor voertuigen en publiek ontoegankelijk is gemaakt, zag ik twee damherten op lavei strak langs de Deelenseweg staan (zie foto onder).

dammen Deelenseweg, 17-maart-2016 Midden-Veluwe. DSC_1132

Damherten langs de Deelenseweg – Foto: ©Ton Heekelaar

Schaufler aan Deelenseweg, 17-maart-2016 Midden-Veluwe. DSC_1129

Schaufler aan Deelenseweg – Foto: ©Ton Heekelaar

 

 

Mineralenverrijking

Wellicht vragen onze lezers zich af waarom die dieren hun leven wagen om juist het gras strak langs de rijbaan te gaan vreten. Door het strooien van zout tegen gladheid wordt door het rijdende verkeer het strooizout over de berm langs de rijbaan uitgewaaierd.

Door deze mineralenverrijking is het gras van de berm bijzonder smakelijk- en aantrekkelijk voor het wild geworden! Omdat ik toevallig mijn fotoapparatuur bij mij had heb ik direct een paar plaatjes van de dammetje geschoten en kan ik jullie hiervan deelgenoot maken.

Dus beste mensen let op!

___________________________________________________________________________________________

Lees ook: Zwijnen aangereden op de Leuvenumseweg

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/26/waarschuwing-deelenseweg-als-sluipmoordenaar/