Zwijnen aangereden op de Leuvenumseweg

Aanrijding zwijnen

ERMELO – Zondagmiddag 8 februari jl. is er een aanrijding met wild zwijn gemeld in Ermelo. Op de Leuvenumseweg ter hoogte van de rotonde met de Flevoweg heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een personenauto en twee zwijnen. Gewoon op klaarlichte dag, kan zoiets zomaar gebeuren. Dus het blijft altijd uitkijken op de Veluwe!

af16662f255f88e59d19ad235647dec7

Eén van de twee zwijnen die het niet overleefde – Foto: ©AS Media

Niet overleefd 

Hierbij heeft één zwijn de aanrijding niet overleefd en de andere is gewond het bos ingevlucht. Wildbeheer (Stichting Groennetwerk) is opgeroepen om onderzoek te doen. Helaas gebeurd dit wel vaker. Zij starten dan een nazoek op en stellen alles in het werk om het gehavende stuk wild binnen te krijgen c.q. uit zijn/haar lijden te verlossen.
De auto is behoorlijk beschadigd aan de voorzijde door de aanrijding, maar de bestuurder bleef – afgezien van de schrik – ongedeerd.

Het blijft oppassen geblazen op de wegen over de Veluwe, al is een aanrijding met overstekend wild niet altijd te voorkomen. Pas uw snelheid aan, als er borden aangeven dat er wild de weg kan oversteken, ook overdag! Want… plotseling zijn ze er, en steken dan ook zomaar – zonder uit te kijken – de weg over!

738a67822b2b514ae968e33f95504c48

fe8d3d318f582ad3e3cca1606c96dd69

 Bron:  112 Apeldoorn      –          Foto’s: ©AS Media

********************************************************************************************************************************

Rijdt alert

U en uw passagiers kunnen actief uitkijken naar wild, beweging in berm en bosrand of stralende ogen. Bestuurders moeten extra voorzichtig zijn tussen zonsondergang en zonsopgang. Er is dan weinig licht en de dieren zijn meer aktief. Het lijkt er op dat aanrijdingen met dieren die van rechts de weg op komen beter worden voorkomen dan dieren die van links komen. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de betere verlichting en dus aandacht voor de rechterweghelft en bijbehorende berm. Houd dus beide bermen en weghelften goed in de gaten. Ook overdag!

ovestekendwild-480x317

Waarschuwingsborden langs de weg staan er niet voor niets – Foto: ©ANP/Verkeersveiligheid

Let op de verkeersborden en wildwerende maatregelen

Het verkeersbord dat waarschuwt voor overstekend wild is een wit driehoekig bord met een rode rand met een afbeelding van een hert. Het verkeersbord waarschuwt voor een gevaarlijke situatie op het komende stuk weg en adviseert bestuurders voorzichtig te zijn. Dat dit geen overbodige luxe is, bewijst het bovenstaande artikel!

wildspiegel-2wildspiegel-4

 

 

 

 

 

 

 

Waarschuwen altijd serieus nemen!

Wegbeheerders plaatsen langs wegen met veel of levensbedreigende wildaanrijdingen wildwerende maatregelen zoals wildspiegels, wildreflectoren, afrastering. Het zien van dergelijke maatregelen is een signaal dat ter plaatse wild aanrijdingen plaatsvinden. Een bestuurder kan deze waarschuwingen beter niet negeren. Het is steeds opnieuw een aanwijzing voor een meer dan normale gevaarlijke situatie.

wildwaarschuwingsbordHoudt u aan de snelheid

Snelheid is een bepalende factor in botsingen. Snelheid vermindert de mogelijkheden een gevaarlijke situatie te vermijden. Sommige studies zien signalen dat aanrijdingen met dieren meer voorkomen dan verwacht op heldere, droge nachten en op lange rechte stukken. Vermoedelijk omdat bestuurders in die omstandigheden de neiging hebben om sneller te rijden. Bestuurders zijn voorzichtiger in onoverzichtelijke bochten of in zwaar weer.

Meer informatie: Een aanrijding met wild

 

Zie ook onderstaand fragment van Blik op de weg:

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/11/zwijnen-aangereden-op-de-leuvenumseweg/