Telepathie lichtkleurige buizerd…

Buitenfotografie onafhankelijk van elkaar

Net als de trouwe lezers van “De Veluwenaar” weet ook ik dat een jaar 365 dagen telt. Maar waar ik geen weet van had, dus totaal onafhankelijk van elkaar, dat voorzitter Louis Fraanje en ik op dezelfde dag zich met buitenfotografie hebben bezig gehouden. Op zich is dat niet geheel vreemd daar wij beiden gepassioneerde Veluwse buitenfotografen zijn.

HRT.001 alerte buizerd, 7-maar-2016 Veluwezoom. DSC_0336 - kopie

De alerte buizerd bezig met het plukken van de kolgans – Foto: ©Ton Heekelaar

Volledigheidshalve:

Wij hebben elkaar zelfs een tijdje niet ontmoet of gesproken, laat staan dat wij het over fotografie van een lichtkleurige buizerd hebben gehad! Maar wat wel heel toevallig blijkt dat wij beide op één en dezelfde dag van het jaar, op totaal twee verschillende Veluwse plaatsen- en omstandigheden, ieder een lichtkleurige buizerd gefotografeerd. Het lijkt wel telepathie. Hoe het ook zij, de omstandigheden waren totaal verschillend. Ik had namelijk de gevonden kolgans langs de weg (verkeersslachtoffer) die ik gebruikt had voor de havik fotografie (Lees: artikel d.d. 22-februari-2016 Natuurfotografie in optima forma) heel zorgvuldig in de diepvries bewaard.

HRT.002 lichtkleurige buizerd op Veluwezoom. 7-maart-2016 DSC_0379 - kopie

Een lichtkleurige buizerd komt zijn maatje aflossen – Foto: ©Ton Heekelaar

Span lichtkleurige buizerds

Op maandag 7 maart jl. ben ik weer – op genoemde plaats – met mijn lokaas er op uitgetrokken om roofvogels te fotograferen. Nu liet de havik verstek gaan en kwam een span lichtkleurige buizerds op het toneel. De één iets donkerder dan de ander. Het lokaas had ik nu iets dichter bij mijn schuilplaats gedeponeerd. Dat hield in dat mijn object meer beeldvullend is in de zoeker van mijn camera. Dus ik hoefde nu nauwelijks beeld te kroppen(vergroten). Dat bevorderd de beeldkwaliteit. De donkere buizerd was uiterst alert en verdween toen ik mijn telelens iets corrigeerde. Direct had de roofvogel zelfs deze uiterst behoedzame/geringe beweging opgemerkt en ging op de wieken.

HRT.003 lichtkleurige buizerd, 7-maart-2016 Veluwezoom.DSC_0377 - kopie

Deze lichtkleurige buizerd is wat minder alert – Foto: ©Ton Heekelaar

Overtreffende trap

Hierna kwam na enige tijd een lichtkleurige buizerd zijn maatje aflossen. Dit was wel een heel fotogeniek exemplaar. Deze was duidelijk minder alert. Het kan ook zijn dat de overheerlijke hap en honger de overtreffende trap zijn geweest. Onderwijl zat zijn of haar alerte maatje langdurig in de directie omgeving te miauwen.

HRT.004 Mooie lichtkleurige buizerd op Veluwezoom, 7-maart-2016 DSC_0378 - kopie

De lichtkleurige buizerd is een fotogeniek exemplaar – Foto: ©Ton Heekelaar

Positieve belevingswaarde

Tegen de avond liep na enige uren posten dit unieke natuuravontuur ten einde. Met ijskoude voeten en stijf als een plank, maar… met een positieve belevingswaarde, heb ik mijn stek (mogen) verlaten. Tot slot nog het volgende: Objectief fotografisch gezien vind ik de prent die Louis maakte van de lichtkleurige buizerd met gespreide vleugels en…… tegenlicht van een super hoog kwaliteitgehalte. Een potentiële prijswinnaar!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/12/telepathie-lichtkleurige-buizerd/