Kleurrijke lente op Landgoed Staverden

Een tapijt van paars en wit

Het was gisteren uitzonderlijk mooi weer, wel fris, maar heerlijk weer om een flinke wandeling te maken. Dan heb je op de Veluwe keus te over en dat is soms ook wel weer lastig. Maar via Garderen en Speuld, kwamen we op Landgoed Staverden terecht. Toen we bij het kleine kerkje rechtsaf geslagen waren, viel het aantal geparkeerde auto’s langs de weg ons heel erg mee. Meestal is dat wel anders op een zonnige dag als vandaag.

De auto aan de kant, camera in de hand en genieten van de eerste crocussen tussen het gras. Crocussen bloeien in februari/maart ze worden ongeveer 15 a 20 cm hoog en zijn daardoor blijkbaar ongevoelig voor weersinvloeden, ze bloeien zowel in de volle zon en op beschaduwde plaatsen. Hier op Staverden zagen we paarse en witte crocussen, die het heel goed deden en ons al echt een kleurrijk lentegevoel gaven.

DSCN8698-kopie-bw

Een mooi contrast de paarse crocussen en daarachter het witte kasteel – Foto: ©Fransien Fraanje

Plat op mijn buik

Bij het oude bruggetje over de Staverdense Beek, was het echt heel mooi. Het glooiende gazon was een paars en wit tapijt waar je dan meteen voor een dilemma komt te staan. Vanuit welke hoek kan ik nou het beste resultaat verwachten? Uiteindelijk lig ik dan plat op mijn buik een aantal plaatjes te schieten. Als ik later in het wandelpark samen met Louis het resultaat bekijk, is hij echt enthousiast over de mooie platen en spoort me aan om er een stukje aan te wijden op het weblog “De Veluwenaar”. Het is wel geen lang verhaal geworden, maar het geeft toch heel aardig de sfeer en de beleving van deze prachtige zondagmiddag op Landgoed Staverden in grote lijnen weer.

DSCN8707-bw-scherper

Het glooiende en kleurrijke tapijt bij het bruggetje – Foto: ©Fransien Fraanje

Oud landgoed

Landgoed Staverden ligt tussen Ermelo en Elspeet op de noordwest flank van de Veluwe, in een prachtige bosrijke omgeving. Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een fraai aangelegd park. Door het landgoed stroomt de Staverdense Beek. Bij het huis is een pauwenverblijf met witte pauwen. Elders op het landgoed zijn oude grafheuvels te vinden. Het is een oud en ontwikkeld landgoed met veel landschappelijke afwisseling. De bossen en beukenlanen worden afgewisseld met akkers, heidevelden, weilanden en monumentale boerderijen.

Lees verder »

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/14/kleurrijke-lente-op-landgoed-staverden/