Gewei van “de Steile” nu ook gehalveerd!

Hert met één stang

Ik zag – nadat Ton Heekelaar mij op nieuwe proza op de website van de Jac. Gazenbeekstichting attendeerde – een item geschreven door Louis Fraanje over een edelhert op het Zwarte Veld in NP de Hoge Veluwe: Afwerpen van het gewei is begonnen heet het. Op de openingsfoto staat rechts een hert dat ik op zaterdag 27 februari ook weer zag, maar nu met één stang op.

PBW_2624 PC-hert en 1 nog op - Zwarte Veld 27022016

Ja hoor tussen de andere herten liep een hert met maar één stang op – Foto: ©Bas Worm

Posten bij het Zwarte Veld

Afgelopen zaterdagmiddag 27 februari  de gelegenheid te baat genomen om weer eens te gaan ‘posten’ bij het Zwarte Veld (Hoge Veluwe), alwaar elke dag een 14-tal mannelijke herten acte de presence komen geven nadat de jachtopzichter is wezen voeren.. Bij de 2 foto’s onder zie je de rangorde schermutselingen in de afwerp-periode.

PBW_2646 rangorde schermutselingen in de afwerpperiode - Zwarte Veld 27022016

PBW_2648 rangorde schermutselingen in de afwerpperiode - Zwarte Veld 27022016

 

 

 

 

 

 

Hopende op: jawel, hert met één stang op! Een apart momentje natuurlijk en dat zou een gelukstreffer zijn. Het posten viel zwaar: ogenschijnlijk mooi zonnig weer, maar een straffe, gure, oostenwind die langzaam maar zeker tot in het diepste van je lijf en leden doordringt. Maar wat is het dan mooi om die herten aan te zien komen, en voorop: jawel,
hert met één stang op. Lucky! De andere stang moest net afgeworpen zijn, gezien zijn bloedrode zegel op de kop. Volgens de faunabeheerder Johan Wensink is dit hert 12 jaar oud en had het vorige jaar (2015) op 6 februari al volledig afgeworpen. Nu dus 3 weken later. Lees ook: De ‘kale’ van het Zwarte Veld

PBW_2698 PC hert - Zwarte Veld 27022016

De Steile als een half onttroonde koning – Foto: ©Bas Worm

Onzeker gedrag

Het gedrag was prachtig; het dier was reuze onzeker (verandering van de rangorde in deze afwerp-periode) en werd steeds door zowel de oudere als jonge geweidragers weggejaagd van de gestrooide brokjes. Hij kwam er niet
aan te pas. Hij moest blijven lopen. Op een gegeven moment besloot het dier daarom maar weer in de dag-instand te verdwijnen.

PBW_2708 de zegel is letterlijk bloedrood met een eerste grijs randje er omheen - Zwarte Veld 27022016

Het zegel is letterlijk bloedrood met een eerste grijs randje er omheen – Foto: ©Bas Worm

Tekst en foto’s: ©Bas Worm

___________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/02/gewei-van-de-steile-nu-ook-gehalveerd/