Afwerpen van het gewei is begonnen

Jaarlijks terugkerend gebeuren

Ieder jaar weer gebeurt het en ieder jaar weer blijft het een raar gezicht als de herten hun gewei gaan afwerpen. Ook bij de herten zelf zie je die verbaasde gezichten als ze een soortgenoot tegenkomen met een kale kop. Toch is het een jaarlijks terugkerend gebeuren in het leven van de edelherten. De oudere herten zijn het eerst aan de beurt en de jongeren volgen binnen enkele weken. Wij zagen op het Zwarte veld “de Steile” vreemd opkijken toen hij z’n maatje tegenkwam zonder gewei. Zo met een vragend gezicht van: “Wat is er met jou aan de hand?”

DSC_9578

Wat is er met jou aan de hand? – Foto: ©Louis Fraanje

Kale kop

Nou, dachten wij, dat moet je nu onderhand wel weten jongen, want jij bent straks ook aan de beurt. De kale ging er nog maar eens even goed voor staan en zo konden wij de kale plekken(zegel) eens goed bekijken. Dat afbreken gebeurt door zogenaamde beenvreters, die via het bloed het bot onder de rozenkrans oplost en waardoor het gewei afbreekt. Soms worden beide stangen gelijktijdig afgeworpen, maar het gebeurt ook wel eens dat eerste de ene afbreekt en enkele dagen later de andere.

DC_9816

De kale gaat er maar eens even goed voor staan – Foto: ©Louis Fraanje

Zover is het nog niet

Zodra het gewei is afgeworpen duurt het niet lang, of we zien het begin van een nieuw gewei alweer tevoorschijn komen. Binnen enkele maanden heeft hij weer een schitterende nieuwe koptooi dat er zijn mag. Het is ieder jaar weer een ‘wonder der natuur’ om dit nieuwe gewei te zien groeien. Dan zeggen we, het hert zit in de bast, dan heeft het een dikbehaarde huid om het been van het gewei zitten. Maar zover is het nog lang niet en als de andere herten achter hem langs rennen, sluit hij maar even de ogen, net of hij het niet zien wil.

DSC_9840

De kale sluit zijn ogen, als de anderen achter hem langs rennen – Foto: ©Louis Fraanje

Verschillen

Als later de kale richting de bosrand is gewandeld, dan zien we dat er nog een hert heeft afgeworpen. Je merkt dus wel, dat het nu dan toch echt is begonnen. Er zullen inmiddels nog wel meerdere herten hebben afgeworpen. Terwijl de kale net goed en wel een medestander heeft gevonden, komt vanuit het bos de “brede” aanwandelen. Heel stoer gaat hij tussen beide ‘kale’ herten instaan, een prachtig gezicht om de verschillen zo bij elkaar te zien, maar ook bij hem zal het zeker niet lang meer duren en loopt ook hij met een kale kop.

DSC_0180

De verschillen zijn hier wel heel duidelijk zichtbaar – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuwe koptooi

Deze periode is voor ons altijd weer een hele interessante, omdat je ontzettend benieuwd bent naar de nieuwe ‘koptooi’ van de herten oftewel ‘geweidragers’ zoals de kenners ze noemen. Ieder jaar wordt het gewei groter, totdat ze op middelbare leeftijd zijn, zeg maar zo’n jaar of tien tot twaalf, want daarna wordt het gewei minder ‘endenrijk’. Het heeft dan ieder jaar minder enden aan het gewei, vandaar dat je ook nooit de leeftijd er aan af kunt lezen!

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/24/afwerpen-van-het-gewei-is-begonnen/