Steun voor Nederlands Zuivelmuseum Erve IJzerman

animaties-gif-journalisten-3865095Comité van Aanbeveling voor zuivelmuseum in Wapenveld

De stichting Erve IJzerman krijgt bij haar plannen voor de realisering van het Nederlandse Zuivelmuseum in de Erve IJzerman, steun van een breed samengesteld Comité van Aanbeveling. Het bestaat uit oud-Gedeputeerde van Gelderland Annemieke Traag, die tevens voorzitter is, burgemeester Inez Pijnenburg van Heerde, Jurn Buisman de algemeen directeur van het Museum Geelvinck museum Amsterdam, Pim Brascamp oud-hoogleraar WUR en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Landbouwgeschiedenis, Hip Breebaart, bestuursvoorzitter van de stichting Het Hollands Kaasmuseum Alkmaar en Fred Voskuil, directeur van het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem.

image-5567037 - kopie

Erve IJzerman bij Wapenveld wordt Zuivelmuseum – Foto: ©Erve IJzerman

Niet over één nacht ijs

“Als bestuur hebben we gezocht naar een mix van mensen met ervaring in de bestuurlijke sector, de geschiedenis van landbouw en zuivel in Nederland en mensen met kennis van de museale wereld. Zij hebben, nadat ze kennis hebben genomen van de Museumvisie Erve IJzerman gemaakt door Els Thijssen Museumadvies uit Amsterdam, positief gereageerd op ons verzoek om toe te treden tot dit comité’, aldus voorzitter Jan Nitrauw van het stichtingsbestuur. Een bestuur dat erg blij is met deze ondersteuning. “Het geeft aan dat we, al zijn de plannen ambitieus, niet over één nacht ijs gaan.

JvD_MG_3664 - kopie

Achterzijde van Erve IJzerman bij Wapenveld – Foto: ©Jan van Dalen/Erve IJzerman

Fondswerving

Els Thijssen heeft een heldere visie gemaakt over de realisering van het Nederlandse zuivelmuseum in dit pand in combinatie met de bewoningsgeschiedenis. Daarmee kan Erve IJzerman een stevige impuls geven aan de vrijetijdseconomie. Dat niet alleen voor Wapenveld en omgeving maar ook voor de provinciale ambitie ‘De Veluwe op 1’, aldus het bestuur van de Erve IJzerman. Binnenkort volgt de afronding van een Bidbook en gaat Erve IJzerman starten met de fondswerving om de plannen te realiseren.

Erve IJzerman begin 20e eeuw

Erve IJzerman begin 20e eeuw – Foto: ©Erve IJzerman

Cultuurhistorische parel

Er is volgens de investeringsopzet in de Museumvisie nog ruim 2,9 miljoen euro nodig om het nationale zuivelmuseum te realiseren. “We richten ons nu op de fondswerving. We hopen in de loop van 2016 een beslissing te kunnen nemen over ‘go of no go’, aldus penningmeester Bert Bergman. Volgens Jan Nitrauw, voorzitter van de stichting Erve IJzerman, is dat geld nodig om het gebouw te behouden: ‘Erve IJzerman is een cultuurhistorische parel, om het voor de toekomst te behouden moet er een nieuwe bestemming voor komen, zonder de ziel van de boerderij te verliezen.’

Hendrik Jan IJzerman - ploegen met paarden

Hendrik Jan IJzerman ploegen met paarden – Foto: ©Erve IJzerman

Terug in de tijd

Erve IJzerman is de boerderij van de broers en zusters IJzerman. Tot vijf jaar geleden de laatste zus overleed, leefde het stel alsof de tijd had stilgestaan. Een tractor kwam er niet in, een melkmachine ook niet en de familie was niet aangesloten op het gas. Wie het huis nu binnentreedt, krijgt een kijkje in het boerenleven jaren geleden.

‘Bizar dat er geen zuivelmuseum is’

De stichting en de eigenaar van de boerderij willen graag het grote publiek laten kennismaken met het leven van weleer.

De stichting denkt dat openstellen niet genoeg is om het pand te behouden voor de toekomst en zo kwam ze bij een zuivelmuseum uit. Nitrauw: ‘Nederland kent geen zuivelmuseum, België wel, maar het grootste deel van de collectie in dat museum komt uit Nederland. Historici missen een zuivelmuseum in Nederland, het is een misser voor een land dat een wereldspeler is op het gebied van zuivel.’

EurohausGeld gezocht

Nitrauw vindt de boerderij geschikt voor het zuivelmuseum: ‘De bewoners waren volledig zelfvoorzienend, hier werd gemolken, de boter werd hier gekarnd, de locatie is geschikt.’

Of het zuivelmuseum er komt gaat de komende maanden blijken, als er niet genoeg steun voor het plan komt, dan moet er iets nieuws worden bedacht.

Meer informatie: Erve IJzerman

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook de documentaire van Omroep Gelderland:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/23/comite-van-aanbeveling-voor-zuivelmuseum-erve-ijzerman/