De ‘kale’ van het Zwarte Veld

uitsnede

De Kale – Foto: ©Louis Fraanje

Halve geweidrager nu kaal

Het bleef vandaag een beetje grijs, een enkele keer probeerde een waterig zonnetje het bos wat op te fleuren, maar dat lukte toch niet. Al met al wilden we natuurlijk wel even het veld in. Wie weet is het hert, dat wij afgelopen vrijdag met één stang zagen lopen, de andere inmiddels ook kwijt? Zo togen we vanmiddag richting het ‘Zwarte Veld’ op de Hoge Veluwe.

En… het geluk was met ons. Tussen de oude bomen van het bos, dat direct naast het veld ligt, liep een hert met een ‘kale’ kop. Toen we hem even later goed in de lens hadden, bleek het dezelfde halve geweidrager van vrijdag, maar nu met een ‘kale’ kop. Hij moet dus zaterdag of hooguit zondag de andere stang zijn kwijtgeraakt, want de rozenstokken of zegels(breekplekken) waren volkomen opgedroogd.

1 - DSC_0531

Daar liep hij tussen de oude bomen met zijn ‘kale’ kop – Foto: ©Louis Fraanje

Erg gevoelig

Een vreemde gewaarwording zal dat toch moeten zijn voor zo’n hert. Ineens ben je ongeveer zo’n vijftien kilo lichter in je kop. Je merkt ook dat hij de jongere herten, die nu wat opdringerig worden, tijdelijk gaat mijden. Je ziet hem telkens even achterom kijken of er geen rivaal te dicht in de buurt komt. Tenslotte blijft zo’n plek toch erg gevoelig, daar ga je zeker niet mee vechten. Even pas op de plaats dus…

2 - DSC_0603

Je ziet hem telkens even achterom kijken of er geen rivaal te dicht in de buurt komt – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuwe opbouw 

We zullen dit hert eens proberen te volgen tijdens de opbouw. Was hij voordat het gewei was afgeworpen een zestien-ender, wie weet hoe het volgende gewei eruit komt te zien? Het hert heeft twee donkere strepen voor op zijn kop, dus is hij gemakkelijk herkenbaar.

3 - DSC_0610

Ineens ben je ongeveer zo’n vijftien kilo lichter in je kop – Foto: ©Louis Fraanje

De moeite waard

Het is en blijft een ‘wonder’ dat hele gewei-gebeuren bij de grote edelherten. Zoals ik al eens eerder opperde, ieder jaar gebeurt het weer, en ieder jaar verwonderen wij ons. Oud-jachtopzichter Ton Heekelaar vertelde mij onlangs nog, dat zijn zoon Nico heeft meegewerkt aan de prachtige film: “De Hoge Veluwe”, waarvan hieronder een fragment. Hierin is het afwerpen van het gewei duidelijk te zien.

In dit deel van de film kunnen we heel mooi zien hoe een hert tijdens een confrontatie met een ander, zijn ene overgebleven stang verliest. Al filmend legde Nico dit unieke gebeuren vast! Het heeft ontzettend veel geduld en concentratie gekost, maar het is dan ook de ‘moeite’ meer dan waard!

___________________________________________________________________________________________

In het fragment van deze Hoge Veluwe film kunt u het afwerpen van het gewei zien:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/09/de-kale-van-het-zwarte-veld/