Gijs van Ginkel(1930-1994) alias “Valleischut” – Deel 5

Onder bedreiging van pistool naar politiebureau

“Jachtopziener Van Ginkel ontmaskerde twee wildstropers na schietpartij”

Op heterdaad betrapt

DSCN9511-foto-kopie1

De jonge jachtopziener Gijs van Ginkel uit Scherpenzeel – Foto: ©Scherpenzeelse Krant/BDU

Pistoolschoten en krachtdadig optreden van jachtopziener G. van Ginkel uit Scherpenzeel waren er voor nodig om de tapijthandelaar B. en zijn zoon – afkomstig van het woonwagenkamp te Zeist – tot andere gedachten te brengen toen zij op heterdaad werden betrapt bij het stropen in de bossen rond het Landgoed Lambalgen bij Scherpenzeel.

Met een nagenoeg gloednieuwe vuurbuks, gekocht bij vrienden die het wapen uit Duitsland hadden gesmokkeld, was het tweetal op strooptocht uitgegaan, maar zij troffen het niet, want jachtopziener Van Ginkel had er al geruime tijd lucht van, dat de wildstand in zijn domein door stropers werd ondermijnd. Vele nachtelijke speurtochten had hij al achter de rug, maar steeds waren de stropers hem te vlug af geweest.

Gemotoriseerde stropers moeilijk te vatten

Toen hij dan ook in de middaguren op Lambalgen de fazanten ging voeren was hij extra op zijn qui vive. Opeens hoorde hij vlakbij een schot door de bossen knallen. Hij spoedde zich naar de nabij gelegen openbare weg en zag daar een grijze personenwagen die langzaam naderbij kwam.

Op enkele tientallen meters verwijderd van de auto, nam de Scherpenzeelse jachtopziener het besluit de auto te laten stoppen. Hij sprong tevoorschijn en gaf een stopteken, maar de chauffeur schakelde de auto in de ‘achteruit’ en reed zo hard hij kon, als een dolle de weg terug. De heer Van Ginkel holde er hard achteraan, maar zag geen kans bij de auto te komen. Hij trok snel zijn pistool en vuurde enkele malen een paar waarschuwingsschoten in de lucht af. Toen de auto nog niet stopte richtte hij zijn vuurwapen op de banden van de auto en haalde de trekker over.

Echode een pistoolschot

Hard knalde het schot door het landschap. De inzittenden kregen de schrik van hun leven. De chauffeur trachtte door zig-zag te rijden een treffer op zijn auto te voorkomen, maar door dit achteruit geslinger botste de auto met een harde klap tegen een boom en werd zwaar beschadigd. Nog éénmaal echode een pistoolschot door de lucht en dat was genoeg om de stropende vader en zoon tot uitstappen te dwingen.

“Heb je nou je zin?” schreeuwde er één tegen de jachtopziener. De mannen waren flink overstuur, maar gelukkig wist de heer Van Ginkel zijn kalmte te bewaren. Hij sommeerde de stropers naar het politiebureau te rijden, maar daarin hadden de heren geen zin. Er volgde een heftige woordenwisseling en bedreigingen over en weer, totdat de jachtopziener tenslotte in alle kalmte een nieuw magazijn patronen in de houder van zijn pistool drukte en hen onder bedreiging met zijn vuurwapen in de auto wist te krijgen.

2-DSCN7761-klbr

Gemotoriseerde stropers in het veld – Illustratie: B. Schrijer(†)

Vijftal processen-verbaal

De auto was zeer zwaar beschadigd. Het achterste gedeelte van de auto was een halve meter ingedrukt, maar rijden kon het voertuig nog wel. De oudste van het tweetal wilde dat de jachtopziener voorin zou gaan zitten, maar dat deed de heer Van Ginkel niet, toen hij op de achterbank een paar bokshandschoenen en andere slag- en stootwapens ontwaarde. Hij achtte het veiliger de achterbank te bezetten.
Gelukkig kreeg de jachtopziener even later assistentie van de verkeerspolitie. Op het politiebureau bekenden de mannen vanuit hun auto door de open raampjes op patrijzen te hebben geschoten. De buks werd in beslag genomen en de politie maakte een vijftal processen-verbaal op: stroperij, niet stoppen op bevel van een ambtenaar in functie, rijden zonder rijbewijs, verzet tegen de heer Van Ginkel en geen gevolg geven aan zijn bevel enz.

Onsportief

Het zal ongetwijfeld een duur strooptochtje worden voor de woonwagenbewoners, temeer daar de schade aan de auto op 1500,00 gulden(= 680.67euro) wordt geschat.
Jachtopziener Van Ginkel vertelde ons na zijn avontuur dat er in zijn gebied de laatste tijd veel gestroopt wordt op kleinwild. Het grofwild, bijvoorbeeld reeën, laat men tot nog toe met rust. Veelal heeft hij last van gemotoriseerde stropers. Lieden die er met de auto op uit trekken en door de open geschoven raampjes vanaf de openbare weg op wild en gevogelte vuren. Ze hebben het dan maar voor het oprapen, om daarna snel met hun auto te verdwijnen. “Het is een zeer onsportieve manier van stropen, want op die manier krijg je ze haast nooit te pakken”, zo vertelde de heer Van Ginkel.

Krantenartikel uit 1964. In het vorige deel 4 heeft Van Ginkel het – in het kort – over deze aanhouding.  

Lees ook: Gijs van Ginkel(1930-1994) alias “Valleischut” – Deel 6

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/12/30/gijs-van-ginkel1930-1994-alias-valleischut-deel-5/