Gazenbeek-avond in Lunteren groot succes

Wolf en Veluwe stelen de show

Het avondzonnetje liet zijn laatste stralen naar binnen glijden, toen om zeven uur de deuren van Partycentrum Floor in Lunteren opengingen. Langzaam druppelden de gasten binnen, waar zij gastvrij ontvangen werden door voorzitter Louis Fraanje en zijn vrouw Fransien. Eenmaal binnen in de zaal stond voor iedereen een warme kop koffie of thee klaar.

IMG_2350-marianne

De gasten worden welkom geheten

IMG_2361-bw-marianne

Foto’s: ©Marianne Verwoert

 

 

Welkom geheten

Het welkom heten van de gasten door bestuurslid Liseth Elbertsen in haar Veluwse klederdracht, wat eigenlijk een traditioneel gebeuren is, kon vanwege haar zware griep helaas niet doorgaan. Er werd even gevreesd dat het verzetten van de vrijdag naar donderdag een aantal donateurs ontschoten was, maar die vrees bleek ongegrond. Op een enkeling na was de zaal tegen half acht goed gevuld met ruim 70 gasten, en wachtte een ieder met spanning op het programma!

DSC_6267

Zo tegen de klok van half acht is de zaal aardig gevuld met bezoekers – Foto: ©Fransien Fraanje

Weblog een groot succes

De voorzitter heette iedereen weer van harte welkom en in het bijzonder beide sprekers van deze avond, Hilco Frijlink en Ton Heekelaar. Zij zouden ieder een deel van de avond voor hun rekening nemen. De voorzitter memoreerde aan het grote aantal bezoekers, die de afgelopen dagen onze weblog bezochten.Dat de afgelopen week, vanaf maandag 28 september begon met 533 bezoekers en vervolgens op woensdag 30 september de teller op 948 bezoekers eindigde, om op donderdagavond 1 oktober – wat de voorzitter toen nog niet wist – te eindigen op een bezoekersaantal van 1151 stuks! Een onvoorstelbaar groot succes, dat dan ook bekrachtigd werd met een groot applaus vanuit de zaal. Voor de voorzitter ook een goede reden om door te gaan op de ingeslagen (digitale)weg!

Hij bedankte ook de diverse auteurs, zoals o.a. Gerrit de Graaff en Ton Heekelaar, hierbij vergat hij Florus van den Berg te noemen, dat bij deze even rechtgezet wordt. En de vele andere schrijvers, die vanwege omstandigheden niet op deze avond aanwezig konden zijn. Ook de al vele jaren trouwe donateurs uit België, de familie Wellens uit Werchter, werden nog even apart genoemd. Hierna kon het avondprogramma beginnen!

DSC_6272

Wolvenman Hilco Frijlink – Foto: ©Marianne Verwoert

Wolven op de Veluwe?

De spits werd op deze avond afgebeten door  Wolvenman Hilco Frijlink. Hij vertelde hoe hij onder de wolven geleefd en gewerkt had. Zelfs het huilen van de wolf ging hem goed af, thuis had hij namelijk een jonge wolf grootgebracht en deze liet zich aan de hand leiden. De wolf ging zelfs met kinderen uit de buurt op stap, zonder een vlieg kwaad te doen.

Daarnaast kwam uitgebreid zijn onderzoek in Canada voor het voetlicht, waar hij letterlijk in het hol van een wolf was gekropen. Hoe hij de diep ingedrukte sporen volgde van een hert in de dikke sneeuwlaag. En natuurlijk zijn deelname aan de expeditie in het Noordpoolgebied, waarbij de beelden voor zichzelf spraken.

Een zeer interessante uiteenzetting voor een luisterend publiek. Op de vraag of er in de toekomst ook plaats is voor wolven op de Veluwe, daarover was hij niet erg enthousiast. “De Veluwe is – vergeleken bij andere landen – een relatief klein leefgebied voor deze dieren. En zolang wij nog op een goede manier ons wild beheren, is het volgens mij ook helemaal niet nodig!”

Hierna was het pauze en kon men – onder het genot van een kop koffie of een drankje – wat vragen stellen aan de sprekers, of ervaringen uitwisselen. Op een avond als deze ontmoeten oude bekenden elkaar, en zie je vaak ook veel nieuwe gezichten tussen het publiek.

DSC_6280

Een gezellige en sfeervolle ‘Gazenbeek-avond in Lunteren – Foto: ©Fransien Fraanje

Levensloop van een jachtopzichter

DSC_6282

Ton Heekelaar een bevlogen natuurmens – Foto: ©Fransien Fraanje

Na de pauze gaf de voorzitter de gelegenheid aan grofwildkenner en oud-jachtopzichter Ton Heekelaar, om het een en ander te vertellen over zijn begintijd als jachtopzichter op de Veluwezoom. Met zijn presentatie schetste hij zijn loopbaan in de groene wereld.

Vanaf 1969 begon het echt serieus te worden. Jachtopzichter Gijs van Velthuizen stelde de jachtcombinatie Ruys voor, om mij als volwaardig jachtopzichter in dienst te nemen en volgde mijn aanstelling als Onbezoldigd ambtenaar van het Korps Rijkspolitie.

In februari 1973 trad hij, als jachtopzichter voor de Imbosch en omstreken, in dienst bij Natuurmonumenten.

Op een schitterende en humorvolle wijze vertelde hij over zijn leven als jachtopzichter/toezichthouder door de jaren heen, begeleidt door schitterende zwart/wit- beelden uit een tijd, die helaas is verdwenen. Namen als Rien Poortvliet, Fentener van Vlissingen en Van Vollenhoven, noem ze allemaal maar op, passeerden de revue. Heekelaar heeft ze – als jachtopzichter – allemaal meegemaakt in hun doen en laten.

Man met een missie 

Regelmatig greep Heekelaar terug op markeringspunten in de bossen en velden waar hij gewerkt had. Hij vertelde over de bekende bioloog Prof. Dr. Jan van Haaften(†), en het verhaal van de jong gestorven bioloog Harm van de Veen, die hij terzijde stond met zijn onderzoek naar het roodwild op de Veluwe. Er waren dagen bij dat ze samen bijna dag en nacht op pad waren. “Een gepassioneerd man met een ‘missie’, waar ik veel respect voor heb”, aldus Ton Heekelaar.

DSCN7298-kl

Oud directeur Faunabeheer W.J. Schuitemaker(†), in discussie met Harm van de Veen in 1976 – Foto: ©D.A.C. van den Hoorn(†)

Dr. Harm E. van de Veen((8-5-1945 – 21-1-1991), was ook een bevlogen pleiter voor het idee van natuurlijke begrazing in natuurgebieden met grote grazers die vóór hun uitroeiing in de betrokken natuurlijke ecosystemen een cruciale ecologische rol speelden.

Onder zijn leiding vond ook de eerste introductie plaats van grote grazers in natuurgebieden met natuurlijke begrazing als doel (Schotse Hooglanders, Imbosch 1986).

Er was overigens misschien wel sprake van een sluimerende traditie. Prof. Zonneveld en mr. Lebret pleitten al veel eerder, o.a. in de Tweede Kamer voor de herintroductie van de bever. Maar zonder resultaat.

Na zijn overlijden in 1991 is Harm van de Veen bij het publiek en in de media wat op de achtergrond geraakt.

Levenswerk

Hij vertelde honderduit over het wild in zijn revier, gezien vanuit het oogpunt van een gedreven woudloper en daarnaast ook een gefascineerde natuurfotograaf. De prachtige opnamen van herten en zwijnen, de wisseling der seizoenen en de voortschrijdende vooruitgang, vertelt het verhaal van een voorbijgaande geschiedenis. De geschiedenis van een jachtopzichter op de Veluwe. Deze presentatie mag met recht ‘een levenswerk’ genoemd worden.

DSC_6283

Ton Heekelaar(L) en Hilco Frijlink(R) worden bedankt door de voorzitter – Foto: ©Fransien Fraanje

Boeiende presentaties

Nadat de aanwezigen ook dit tweede deel geboeid hadden gevolgd, was het tijd om dit formele deel van de avond af te sluiten. De voorzitter bedankte beide sprekers voor hun boeiende presentaties en overhandigde hen een envelop met inhoud. Daarna werden de donateurs en belangstellenden bedankt voor hun aanwezigheid en benadrukte hij, om vooral nog even gezellig na te blijven. Onder het genot van een hapje en een drankje tijdens het gezellige en informele gedeelte even bij te praten. En… ook deze avond werd daar weer dankbaar gebruik van gemaakt.Zie foto’s onder!

 

DSC_6297

Gezellige sfeer in Lunteren tijdens het informele gedeelte

 

IMG_2451-marianneIMG_2412-marianne

 

 

 

 

 

 

Voorbereiding 25 jarig jubileum

Rond half elf sloten de deuren van zaal Floor en kan door het bestuur alweer een begin gemaakt worden met de voorbereidingen voor de volgende donateursavond, die D.V. op donderdag 6 oktober 2016 gepland staat.. We hopen dan met u als donateur het 25 jarig jubileum van de Jac. Gazenbeekstichting te vieren.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/05/gazenbeek-avond-in-lunteren-groot-succes/