Komst wisent met een jaar uitgesteld

Dit is een grote teleurstelling voor ons

0b32d22

Voorzitter Jan Wolleswinkel

Het zal nog zeker een jaar duren voordat de wisent, ook bekend als de Europese bizon, op de Veluwe in de buurt van Kootwijk graast. Aanvankelijk was het plan de eerste kudde uiterlijk half april uit te zetten, maar nu blijkt dat in het gebied te weinig drinkplaatsen zijn voor de dieren.

Dat meldt Jan Wolleswinkel, voorzitter van de Stichting Wisent op de Veluwe desgevraagd: “Dit is voor ons een grote teleurstelling, maar het is helaas niet anders.”  Afgelopen halfjaar werkte deze stichting naar de komst van het dier. “Alles was er op gericht dat we nu, na intensive voorbereiding, de eerste kudde met acht wisenten op de Veluwe zouden krijgen. Het gaat helaas dit jaar niet gebeuren.”

DC_2270 - webfoto

Wisent zal nog even op zich laten wachten – Foto: ©Louis Fraanje

Drinkwater

Reden voor het uitstel is het gebrek aan drinkwater voor de grote grazer in het beoogde gebied. “We zijn er vanaf het begin af aan vanuit gegaan dat de wisent gebruik kan maken van de Gerritsfles, een ven bij Radio Kootwijk. Hier drinken ook onder meer herten en wilde zwijnen. Nu blijkt echter dat dit ven beschermd wordt door de natuurbeschermingswet ‘Natura 2000’, meldt Staatsbosbeheer. Op basis van deze wet, mogen wisenten hier niet drinken, ze zouden de wallen langs dit ven stuk kunnen trappen.” Waarom deze regeling vanaf het begin niet duidelijk was, weet Wolleswinkel niet. “Blijkbaar is daar overheen gekeken.”

kl-gerritsfles

De Gerritsfles bij Radio Kootwijk vanuit de lucht – Foto: ©Van Uffelen Multimedia

Kunstmatige vennen

Een alternatief is er wel, het graven van nieuwe kunstmatige vennen, die bedekt worden met een kleilaag om te voorkomen dat het water wegstroomt. “Maar die vennen zijn er dus nog niet, het kost meer tijd dan we hadden verwacht om deze te realiseren in het gebied.”

Die tijd is er volgens Wolleswinkel niet, gezien het feit dat de uitzetting van de bizons vóór uiterlijk half april moet gebeuren, vanwege de aansluitende periode dat de dieren drachtig zijn. “Daarna is het niet verstandig om de dieren in een voor hen onbekend gebied uit te zetten en zit er dus niets anders op dan te wachten tot het voorjaar van 2016.”

Afrastering

Ook het verplaatsen van het gebied voor de wisenten elders op de Veluwe, is volgens Wolleswinkel geen optie. “Niet alleen omdat deze locatie in de omgeving van Radio Kootwijk vanaf het eerste moment in beeld is als meest geschikte plek, ook omdat we inmiddels geïnvesteerd hebben in afrastering van het gebied. Het zou zonde van het geld zijn als we nu snel naar een andere plek zouden uitwijken.”

DSC_4604 (1280x853) - kopie

De diervriendelijke omheining bij Radio Kootwijk – Foto: ©Florus van den Berg

Uitstel

Er zit volgens Wolleswinkel niets anders op dan het uitzetten van de wisenten uit te stellen. “Dat geeft ons wel meer tijd het plan verder voor te bereiden, de vennen te realiseren en ons te bezinnen op vervolgstappen.”
Plannen voor de wisent op de Veluwe leven er al enkele jaren. Onder andere burgemeester Asje van Dijk is betrokken bij het initiatief, dat de Veluwe een impuls moet geven als het gaat om beleving en toerisme. Staatsbosbeheer heeft bijvoorbeeld plannen voor excursies. Het beoogde gebied ligt deels op grondgebied van de gemeente Barneveld, deels ook in Apeldoorn, en is niet openbaar toegankelijk.

In Nederland leeft momenteel op slechts één andere plek een kudde wisenten in het wild, in het Noord-Hollands duingebied. Een Europees fokprogramma moet de samenstelling van de nieuwe kudde in de gaten houden.

Tekst: ©Wouter van Dijk/BDU 

Ook gepubliceerd in de Barneveldse Krant 31-03-2015

***

Noot van de redactie:

 

Wat raar… wat raar, nog geen wisent daar.
Zoveel knappe koppen bij elkaar, maar… nu duurt het nog een jaar!

____________________________________________________________________________________________________

Lees ook: Radio-stilte verloren!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/01/komst-wisent-met-een-jaar-uitgesteld/