Zilveren dialectwârkgroep in Heerde

Streektaal is een spreektaal

HEERDE – Henk Dijkslag, de godfather van het Heerder dialect, heeft een simpele verklaring voor het versneld verdwijnen ervan. ,,We geven het thuis niet meer door aan onze kinderen. Streektaal is een spreektaal. Met het wegvallen ervan haal je tevens de steunbalken onder onze cultuur weg.”

3112886_

Jan van Leeuwen en Henk Dijkslag – Foto: ©Dick van der Veen

25 jarig bestaan

Henk zegt het bij de op zich heuglijke constatering dat de door hem geïnitieerde dialectwârkgroep Heerde/Waopmvelde op 17 april 25 jaar bestaat. In 1990 van de grond getild door een handvol mensen; inmiddels uitgegroeid tot een club met ruim 100 leden. Dijkslag beschouwt samen met voorzitter Jan van Leeuwen de ontwikkeling van het dialect. ,,Het feit dat we het thuis niet doorgeven aan onze kinderen is dodelijk. Het geeft aan dat we het kennelijk als inferieur aan het Algemeen Beschaafd Nederlands beschouwen. Streektaal als hobby. Wanneer we in deze nostalgie blijven hangen, niet meegaan op internet, geen aansprekende website maken en sociale media mijden, versnellen we daarmee de ondergang.” Waarbij het langer vitaal blijven van mensen wel een rem op die ontwikkeling vormt.

 

Hermen Bomhof 1919-1988

Hermen Bomhof 1919-1988 – Foto: ©Archief JGS

Hermen Bomhof

De groep Heerde/Waopmveld steunt op een zeer degelijke basis. Het was wijlen Hermen Bomhof (1919-1988) die Dijkslag aanzette tot het schrijven van verhalen en tot het oprichten van een groep als afdeling van de dialectkring Salland en Oost Veluwe.
Het verdwijnen van de naar Bomhof genoemde groep in Apeldoorn en de omvangrijke groep Klarenbeek-Loenen is een teken aan de wand. Heerde overleefde wel. Jan:,,Iedere laatste woensdag van de maand komen we bij elkaar. We verzamelden woorden en gezegdes in ,, Heerder eignwiesheedn’, verkochten kerst- en nieuwjaarskaarten plus stickers, onze Herman Visser verzorgde 10 jaar lang een dialectcursus en stelden het Nieje Heerder woordnboek samen met hulp van Roelof Koebrugge en Koninklijke Drukkerij Van der Most.

” Samen met de Fotoclub is een combinatie van foto’s en erbij behorende gedichten in het dialect ontwikkeld. ,,We streven ernaar om een dergelijke samenwerking met andere verenigingen op te zetten. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten.”

Een hart voor de cultuur

Af en toe komen gasten wat vertellen over liefhebberij of werk. De leden beslissen samen over het programma. Een achttal leden is vanaf de oprichting bij de werkgroep betrokken. Henk Dijkslag is 25 jaar secretaris en Jan Haas een kwart eeuw penningmeester. Jan van Leeuwen nam het voorzitterschap over van Piet Steutel. Dijkslag liet de kring notarieel vastleggen en deed dat en passant ook maar even voor Salland en Oost Veluwe en het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen. Tot verbazing van velen lukte dat voor niets niemendal omdat deze regio nog notarissen kent met hart voor de cultuur van de streek.

Jubileum in  “De Keet van Heerde”

Het jubileum wordt zaterdag 17 april gevierd met een gezellige avond voor leden en hun partners in de Keet van Heerde. ,De Olde Deerns’ uit de Achterhoek verzorgen het programma.,,Dan zuww’t d’r nog is aover hemm”, zeggen Henk en Jan. Henk Dijkslag weet dat Jan van Leeuwen pal achter hem en het behoud van de streektaal staat.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/01/zilveren-dialectwarkgroep-in-heerde/