Dialectkring Epe bestaat 25 jaar

Streektaal nog lang niet verdwenen!

Op 12 februari 1990 komt de dialectkring gemeente Epe van de grond. Drie lokale politici spreken elkaar aan op het verdwijnen van het culturele erfgoed. ,,Zelfs onze kinderen spreken het niet meer. Als we nu niets doen dan is onze streektaal binnen een jaar of wat verdwenen”, verzuchten Gradus van Eek, Lulof Dalhuisen en Jan Willem Lagerweij. Ze krijgen in eerste instantie 34 medestanders.

edoris

Fennie Dekker (voorzitter) en Anneke Buitenkamp (secretaresse) helpen penningmeester Jan Willem Lagerweij bij het tellen van de penningen van de feestavond – Foto: ©Dick van der Veen

Formule is ijzersterk

Aan het eind van het jaar zijn dat er al 53 en op dit moment mag de kring zich verheugen in 109 leden, afkomstig uit alle lagen van de bevolking en verspreid over de vier dorpen van de gemeente Epe. Het besluit valt om elke eerste dinsdag van de maand een bijeenkomst te houden. Van meet af aan op een centraal punt, dorpshuis De Hezebrink in Emst. Van meet af aan kiest men er voor eigen leden over eigen hobby of beroep te laten vertellen. Uw verslaggever, die ook ‘in het complot’ zit, verwacht daar weinig van. ,,Dan ben je snel opgedroogd”, is zijn conclusie. Nu, een kwart eeuw later, moet hij zijn ongelijk bekennen. De formule is ijzersterk. ,,Nou ja, je hebt wel een beetje gelijk gehad, want de laatste jaren krijg ik het programma wat minder gemakkelijk vol”, merkt secretaresse Anneke Buitenkamp op. Zo af en toe komt er iemand van buiten de gemeente over zijn of haar streektaal praten.

Frans_Nieuwenhuis_2

De Veluwse troubadour Frans Nieuwenhuis

Onderling contact

Naast dat officiële gedeelte blijkt het onderling contact, het bijpraten over wat de voorbije weken gebeurde, het voornaamst. Van degenen die de eerste sessies meemaakten zijn er nog 18 lid, waarvan een achttal zeer trouw. De keuze voor het tijdstip – 17.30 -19.00 uur – valt niet bij iedereen even goed, maar is onveranderlijk in stand gebleven.

Jubileumavond

Op zaterdag 14 februari jl. was er een feestavond De Hezebrink in Emst, en ging de pet tegen de zolder met een optreden van het matrozenkoor uit Apeldoorn en conference van Karel van de Kate uit Haaksbergen.

Frans Nieuwenhuis 

Ook onze Veluwse Troubadour Frans Nieuwenhuis zong het door hemzelf geschreven lied over Willem van Tongeren de Kissieskêêrl. De oprichters Gradus van Eek, Jan Willem Lagerweij en Lulof Dalhuisen werden door voorzitter Fennie Dekker bedankt dat zij 25 jaar geleden op het goede idee kwamen om een Dialectkring op te richten. Zij kregen van haar een aandenken aangeboden. Van het drietal zit alleen Jan Willem Lagerweij nog in het bestuur, hij heeft 25 jaar de penningen beheerd.

3008394_

De oprichters van de Dialectkring Epe met hun aandenken. De jubilarissen zijn v.l.n.r. Lulof Dalhuisen, Jan Willem Lagerweij en Gradus van Eek, respectievelijk secretaris, penningmeester en voorzitter.  – Foto: ©Dick van der Veen

In de kroene

Voor het contact tussen de leden is het blad ,In de kroene’ een belangrijke schakel. Het wordt sinds jaar en dag verzorgd door Frans Schreurs. Hij verzamelt met behulp van het secretariaat prachtige verhalen en anekdotes, overgoten met een saus van fraaie illustraties, een specialiteit van de maker. De ingebonden exemplaren zijn een waar collectors item. Wie weet komt het in de toekomst nog eens tot een dialectcursus. De zusterkring in Heerde geeft daarin een goed voorbeeld. Van Eek (voorzitter), Dalhuisen (secretaris) en Lagerweij (penningmeester) vormden het eerste bestuur. Van hen heeft alleen Lagerweij 25 jaar onafgebroken zitting. Het credo ,, Ons taeltien leavendig hollen’ is onveranderd het doel. Gevraagd naar een wens bij het zilveren jubileum zegt het bestuur: toetreding van meer jongeren.

Beluister Frans Nieuwenhuis met zijn lied: “Mien Veluweland”

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/01/dialectkring-epe-bestaat-25-jaar/