Radio-stilte verloren!

Beangstigende ervaring

Gisteravond op verkenning geweest rond Radio Kootwijk. Dat levert gelijk een beangstigende ervaring op. Want je kunt zien dat de edelherten in paniek stuiten op stalen schrikdraden bij Burelhul. Daar staat een kilometerslange omheining om ‘wilde runderen’ achter te houden. Maar voordat de wilde wisenten daar staan, loopt het echte wild, de herten, vast op z’n oude wissels. Je hoeft eenvoudig maar hun sporen te volgen om dit drama te ontdekken.

DSC_4604-1280x853-kopie-1024x673

Een kilometerslange omheining om ‘wilde runderen’ achter te houden – Foto: Florus van den Berg

Landbouwgif 

sjoerd3

Sjoerd Stellingwerf

Verder zie je nu – in de lente – waar het spuiten van landbouwgif -glyfosaat – heeft plaatsgevonden. Op een brede zichtbaan vanaf de toren van gebouw A naar Burelhul, zijn alle bomen en heesters doodgespoten. Dit durf je toch niet te verbinden aan de naam van Staatsbosbeheer? Het gebeurt wel.

Asfalteren

Onderwijl wil D66 alvast de eeuwenoude zandweg naar Burelhul laten asfalteren. Ik vrees, dat noch de PvdD, noch de pers c.q. de publieke opinie dit tij nog zullen keren. De dorpelingen bleken minder voor de natuurbelangen oog te hebben dan ik had gehoopt. Zij drinken voortaan thee met Staatsbosbeheer.

Laatste stille gebied

‘We’ hebben dit laatste stille gebied van de midden-Veluwe verloren laten gaan. En dat doet me werkelijk verdriet… en velen met mij!

Stille groet, 

Sjoerd Stellingwerf, oud-schaapherder, natuurgids, dichter en verteller

 

Lees ook: Wisenten in 2016 naar de Veluwe

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/03/radio-stilte-verloren/