Ruig haarmos in lenteweer

Wandelen over de “Pollen”

Het was lenteweer die dag, woensdag 11 maart 2015, ’s morgens eerst nog mistig maar met een doorbrekende zon. Ideale omstandigheden om te genieten van de natuur, maar ook om pakkende beelden vast te leggen. En die mogelijkheden waren er zeker.

20150311_035_HV_Natuurgids_Ed_Improvisatie

Kleurrijk schouwspel van het ruig haarmos in de “Pollen” – Foto: ©Willem Mourik

Sporenkapsels

Tijdens een wandeling over de “Pollen” in het NP de Hoge Veluwe werden wij (aspirant gidsen van de Vereniging Vrienden van de Hoge Veluwe) aangenaam verrast door het kleurrijke schouwspel van de sporenkapsels van het ruige haarmos. Schitterend om te zien.

20150312_012_HV_Natuurgids_Ruig_Haarmos

20150312_028_HV_Natuurgids_Ruig_Haarmos

 

 

 

 

 

 

 

Overgangsgebieden

Maar het is sowieso een mooi gebied om te gaan struinen, één van de weinige stuifzandgebieden die we op de Veluwe hebben. Met aan de randen interessante overgangsgebieden, waar o.a. de rode heidelucifer, het rood bekermos en het rendiermos aanwezig is, evenals de zandzegge, het “naaimachientje ”, als onderdeel van de successie, maar ook de oerlaag wordt soms zichtbaar door de wind.

20150311_051_HV_Natuurgids_Ed_Improvisatie

Door de wind komen de oerbanken bloot te liggen – Foto: ©Willem Mourik

Bomenkerkhof

Om het stuifzandgebied in stand te houden is er aan de zuidwestelijke zijde van de Pollen een gedeelte, waar de bomen gekapt zijn, om de meestal zuidwestelijke winden vrij spel te geven. Een deel van de gekapte bomen is ter plekke gebleven om te onderzoeken wat daarvan de invloed is op de natuur. Het gebied staat bekend als het “bomenkerkhof”.

20150311_071_HV_Natuurgids_Ed_Improvisatie

Het “Bomenkerkhof” – Foto: ©Willem Mourik

Tekst en foto’s: ©Willem Mourik

Lees ook zijn verhaal: Jagende zeearend, een indrukwekkend schouwspel

********************************************************************************************************************************

 

silhouet-fotograafbUw natuurmoment!

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een foto, of enkele foto’s met uw verhaal naar ons te mailen (zie onder)! Het is uiteraard ook van belang dat uw ‘Natuurmoment’ op de Veluwe heeft plaatsgevonden en… uw foto’s van goede kwaliteit zijn!

De redactie behoudt zich wel het recht voor om artikelen i.o. aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/03/16/ruig-haarmos-in-lenteweer/