Jagende zeearend, een indrukwekkend schouwspel

Geen voedsel, geen zeearend

Toen ik het artikel “De Hoge Veluwe kent geen nood” uit 1956 las op de site van de veluwenaar, kwam daar ook de zeearend in voor. Voor die tijd was de zeearend in de winter een regelmatige bezoeker van het Park, maar geen voedsel, geen zeearend. De laatste keer, dat de zeearend in het park gesignaleerd is, was in december 2010 in de buurt van het Bosje van Staf. De enige arend, die ik daar gespot heb, is de slangenarend, dat was in Juli 2014.
Om het “vliegend tapijt” in volle vlucht te kunnen fotograferen, ben ik tweemaal naar Polen afgereisd om ook de zeearend tijdens het pakken van een vis vast te kunnen leggen.

1 - Foto720-KP3XPCKR

Zakken tot vlak boven het water, dan de poten naar beneden (landingsgestel uit) – Foto: ©Willem Mourik

Dag met het vleugeltje

De eerste keer midden Oktober 2014, de 2e keer Februari 2015. Waarom twee keer de zelfde reis, vraagt u zich wellicht af?: Op de Hoge Veluwe vinden zij bijvoorbeeld geen of niet voldoende voedsel meer, in Polen is dat voedsel voldoende aanwezig.
Maar als in het najaar de luchttemperatuur hoog blijft, is de watertemperatuur ook hoog en zwemmen de vissen hoog in het water. Dan is het voor de zeearenden een makkie om voldoende vis te verschalken. Dus de vis, die wij in het water wierpen om de zeearend tot een “catch” te verleiden, werkte dus niet, het was dus “dag” met het vleugeltje.

2 - Foto720-L4QLXW3Z

En dan… catch the fish – Foto: ©Willem Mourik

Hoge-school-werk

Besloten om in Februari van dit jaar opnieuw af te reizen, mits het meer niet bevroren zou zijn, waardoor we met de plaatselijke vissers niet met hun boot het water op zouden kunnen. Dit keer waren de weersomstandigheden gunstig, van een paar graden vorst tot een paar graden boven het vriespunt, redelijke hoeveelheid zon en soms iets teveel wind.

3 - Foto720-QDPM434E

Wat een dynamiek, geweldig! – Foto: ©Willem Mourik

Dynamisch

Fotograferen van vogels in de vlucht is al hoge-school-werk, maar met 500 mm brandpunt op een bootje, dwars op de golven aan lager wal lijkt wel universiteitswerk, pfff, het was dynamisch.

kl-05_20141012_238_Polen_Arenden

Fotograferen vanaf een bootje dwars op de golven, is al hoge school werk – Foto: ©Willem Mourik

Intelligent

Al met al lukte het deze keer wel om de “mooie platen” te maken. De arenden waren hongerig en reageerden goed op onze uitgeworpen vis. Maar ze zijn ook intelligent, want als zij niet toehapten op de vis en wij deze niet terug konden vinden/oppakken, wachtten zij net zo lang met hun duikvlucht totdat wij buiten fotografeerbereik waren.

4 - Foto720-FRT4VAM8

Het ‘vliegend tapijt’ de zeearend – Foto: ©Willem Mourik

Belevenis

Ook al fotografeert men zelf niet, dan nog is en blijft het een mooi gezicht om de zeearend een vis te zien slaan, het lijkt wel een vliegtuig: een paar rondjes draaien, kop schuin, spiedend naar de plek waar de vis ligt, het volgend rondje zakken en dan de poten naar beneden (landingsgestel uit), “catch the fish” en de doorstart naar een rustige plek voor het verorberen van een smakelijk maal. Alleszins de moeite waard om te beleven.

Regiobeeldbank Biesbosch

Willem in actie – Foto: ©Willem van Leuveren sr.

Tekst en foto’s: Willem Mourik

Even voorstellen: Willem Mourik, 66 jaar, oud Lunteraan, nu inwoner van Wageningen, fervent natuurfotograaf, natuurgids (bijna) Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Meer informatie:  

www.natuurisboeiend.nl

Bekijk en lees ook: 

BBC Nature – White-tailed sea eagle videos, news and facts

 

 

Hieronder een stukje film over de zeearend!

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/03/07/jagende-zeearend-een-indrukwekkend-schouwspel/