Hagelwit haarijs lijkt een sprookje

Het witte wondertje der natuur

We reden vanmorgen vroeg over de Houtkampweg in het Park de Hoge Veluwe richting Hoenderloo. Het Zwarte veld waren we inmiddels gepasseerd, toen ik ineens tussen de bomen door iets wits zag glinsteren, ik dacht meteen; dat moet ‘haarijs’ zijn. Vorig jaar zagen we het in de buurt van de Leuvenumse Beek, dat was op 30 januari. Hoe het haarijs of ijshaar ontstaat kunt u uitgebreid lezen in ons verhaal: Witharige knuffel tussen de bladeren

We stopten en liepen er naartoe, om het ‘witte wondertje der natuur’ eens van dichtbij te bekijken. De temperatuur lag vanmorgen net enkele graden onder het vriespunt en dan kan het haarijs maar zo ineens tevoorschijn komen.

DC_9608

Het ‘witte wondertje der natuur’ kruipt uit het dorre hout omhoog – Foto’s: ©Fransien Fraanje

Heel bijzonder 

Verbazingwekkend, hoe het hagelwitte haarijs zomaar ineens verschijnt, dat is echt heel bijzonder om te zien. Ieder jaar weer worden wij getroffen door dit levende ‘witte’ sprookje dat tussen het dorre hout tevoorschijn komt.
De foto’s die ik er van heb gemaakt, behoeven verder geen uitleg, die spreken voor zich!

DC_9625

Het helderwitte haarijs verandert een dor en dood stukje hout in een waar kunstwerk. Met een beetje fantasie lijkt het wel op een paardenhoofd – Foto: ©Fransien Fraanje

  ***

DC_9616

Witte coulissen in het levende sprookjesbos – Foto: ©Fransien Fraanje

***

DC_9634

Een vreemde witte vogel, die misschien wat ‘houterig’ overkomt – Foto: ©Fransien Fraanje

Niet echt wit, die baard

Terwijl Louis die vreemde vogel eens van dichtbij staat te bekijken, maak ik een plaatje. Tegelijkertijd constateer ik, hoe hagelwit het haarijs  is, vergeleken bij zijn ‘witte’ baard, die nu ineens niet zo wit meer lijkt te zijn.

DC_9673

Het verschil in ‘wit’ tussen de baard van Louis en dat van het haarijs – Foto: ©Fransien Fraanje

 

Lees ook: Haarijs, de baard van koning Winter

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/01/17/hagelwit-haarijs-lijkt-een-sprookje/