1905 – Jachtopzichter Peter (Peet) Bruinekool – 2001

Jachtopzichter in weer en wind

Het enige wat ik mij nog kan herinneren van Peter ( Peet) Bruinekool, dat is vanuit het verzorgingshuis St. Jozef in Nijkerk. Ik heb daar verschillende keren een lezing verzorgt en daarbij was de oude jachtopzichter altijd aanwezig. Hij was altijd erg belangstellend en vulde het verhaal achter mijn foto’s nog wel eens aan met een leuke anekdote. Een geboren buitenman, een jachtopzichter in weer en wind, die hield van zijn vak. Helaas, is het er nooit van gekomen om deze dingen allemaal op te schrijven.

Mede ook daarom zouden wij graag wat meer over deze man willen weten, want hij heeft in het verleden ook wel achter Cor Koppies aangezeten, zoals hij eens aan ons vertelde.

Salentein1 - kopieDat was op het Landgoed De Salentein bij Nijkerk van jonkheer Haersma de With. Cor Koppies was daar met Kees de Ruiter aan het stropen.

Wijlen Wouter Bouw, zijn broer Bart en Peet Bruinekool hadden daar het toezicht. Later werden daar op De Salentein Cor en zijn nieuwe maat Gait Nieland ook een keer gepakt door Bouw en Bruinekool. daarna kwam Koppies er niet meer.

<< Foto links: Landgoed De Salentein bij Nijkerk

In 2001 is Peter Bruinekool overleden.

In de Nederlandse Jager nummer: 19 – 2001.stond een “In memoriam”.

 

 

 12 september 1905 –  9 september 2001

Een lieve man is geroepen door de Allerhoogste. Een lieve man omdat jachtopzichter Peet Bruinekool een goede echtgenoot was voor zijn vrouw Maartje; een fijne was voor zijn drie kinderen en hij genoot van zijn klein- en achterkleinkinderen.

Peet Bruinekool was een strenge, doch zeer rechtvaardige opsporingsambtenaar voor diegenen die het niet zo nauw namen met “zijn” natuur en die hij op heterdaad wist te betrappen.

web 1 Peet-Bruinekool-Foto_gr

Jachtopzichter Peter Bruinekool

Leerzame jachtopvoeder

Maar vooral was Peet de wijze en uiterst leer leerzame jachtopvoeder voor een behoorlijk aantal Van Haersma de With , Van der Feltz en Roëll-jongeren die wilden gaan jagen. Met zijn haarscherpe blik en zijn perfecte gehoor wist hij het wild te markeren, ruim voordat de jeugd dat kon. Peet “rook” als het ware de beesten in de beesten in zijn natuur.

Wanneer wij weer eens in de bossen achter zijn huis kampeerden, vertelde hij vaak dat hij zo blij was het mooiste beroep op aarde te vervullen.

Bijna 96 jaar

Een trouwe dienaar van de familie, dat was hij. Deze markante persoonlijkheid; niet zo lang van postuur, maar evenzo groter van levensbesef- en beleving, is niet meer onder ons. met het bereiken van de leeftijd van bijna 96 jaar is Peet van ons heengegaan.
Wij kunnen nu eigenlijk alleen maar blij zijn wanneer we beseffen dat hem verder lijden gespaard bleef. Ons rest wel het niet in te vullen gemis.

Moge hij in vrede rusten!

De eigenaren van het Landgoed Bokhorst te Putten

 ***

Oproep!

Als er iemand is die ons nog meer kan vertellen over oud-jachtopzichter Peter (Peet) Bruinekool, laat het ons dan weten. Wanneer u denkt ons te kunnen helpen, neem dan contact op met de redactie:

Redactie de Veluwenaar – emailadres: Klik om u email programma te openen

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/01/17/1905-jachtopzichter-peter-peet-bruinekool-2001/