Witharige knuffel tussen de bladeren

IJshaar trekt onze aandacht…

Vanmorgen lag de temperatuur enkele graden onder het vriespunt,   ideaal weer om in het bos op zoek te gaan naar ‘haarijs’ of ‘ijshaar’ zo u wilt.     Boswachter Ben Teunissen heeft in een eerder artikel verteld over dit wonderlijke natuurverschijnsel, dat je aan kunt treffen op dood hout.  Wie weet,  zouden we vandaag geluk hebben en het haarijs  kunnen bewonderen ?

Het haarijs op hout – Foto: ©Louis Fraanje

Witharige knuffel

We gingen op pad in een oud beukenbos waar – verspreid onder de bomen – dode takken liggen.  In zo’n bos heb je de meeste kans, al moet je ook wel een beetje geluk hebben. “Och”, riep Fransien, “moet je dat zien, daar tussen het blad, wat een schatje!”  Van een afstandje zag ik het liggen, net een kleine witharige knuffel, heerlijk op z’n rug, genietend in het winterzonnetje.

een kleine witharige knuffel (

Een kleine witharige knuffel – Foto: ©Louis Fraanje

Toen we wat verder wandelden zagen we een beukentak liggen, waarbij heel duidelijk was te zien dat het ijs de schors omhoog geduwd had.  Met zo’n kracht komen die bevroren haren naar buiten.

duidelijk te zien was dat het ijs de schors omhoog geduwd had

schors door het ijs omhoog geduwd – Foto: ©Louis Fraanje

“Wat een wonder der natuur”, zei Fransien, toen ze een tak met haarijs in haar handen nam. Het is een wonderlijk, vrij zeldzaam, fenomeen. Schitterend om van dichtbij te zien hoe ijskristallen een kunststukje op zo’n dode tak toveren.

toen ze een tak met haarijs in d’r handen nam

toen ze een tak met haarijs in haar handen nam – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Toen even later het winterzonnetje met haar stralen tussen de oude beukenbomen doordrong was het heerlijk toeven in het bos.  We hebben wel honderd verschillende van die kunststukjes gezien, uiteindelijk besloten we om terug te gaan. Maar opeens viel onze blik op iets heel erg moois, een schitterende ‘witte’ hanenkam van haarijs, nog eens extra belicht door de zon.    Om zoiets moois met eigen ogen te mogen aanschouwen, geweldig !

tekst

Een schitterende ‘witte’ hanenkam van haarijs – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Hagelwit haarijs lijkt een sprookje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/01/30/witharige-knuffel-tussen-de-bladeren/