OPROEP – Herinneringen aan meidagen 1940 gezocht

In mei 1940 had iedereen die in of om de Grebbelinie woonde er een: een evacuatiebericht met een adres waar men zou worden ondergebracht.     De regering had namelijk besloten dat het gebied waar de Duitsers aan zouden vallen, en eigen vuur de bevolking bedreigde, ontruimd moest worden.
Veel evacuees vertrokken naar Noord Holland en enkele tienduizenden, uit het gebied tussen Barneveld en Nijkerk, vonden een gastgezin in Putten, Ermelo, Harderwijk of Nunspeet.

Veel beschikbare vervoersmiddelen werden gevorderd ten behoeve van de evacuatie

Veel beschikbare vervoersmiddelen werden gevorderd ten behoeve van de evacuatie

Deze tijdelijke volksverhuizing – waarbij ook duizenden stuks vee betrokken waren – heeft zich in alle orde en rust voltrokken. Doordat Nederland snel capituleerde konden alle evacuees weer spoedig naar hun woning teruggekeren. Wel waren veel woningen beschadigd door “eigen vuur” vanuit Amersfoort.

Door "eigen vuur" vernietigde bakkerij en garage aan het Meuleneind in Voorthuizen

Door “eigen vuur” vernietigde bakkerij en garage aan het Meuleneind in Voorthuizen

Doordat deze immense evacuatie maar 5 tot 7 dagen duurde is er in de historische annalen weinig tot niets over terug te vinden. Wel is er enkele jaren geleden een fraai boek (Dorpen op drift door José Huurdeman) verschenen dat de gebeurtenissen rond Leusden en omstreken beschrijft. Het doet je beseffen dat er vlak bij ons in de buurt er in mei 1940 zich heel wat ‘oorlog’ heeft afgespeeld.

OPROEP

Op 10 mei 2015 is het precies 75 jaar geleden dat de duitsers Nederland binnen vielen.  De Stichting Oud Nijkerk en ik hebben wij het plan opgevat om volgend jaar dit stukje geschiedenis een gezicht te geven. Daarom ben ik op zoek naar ‘oudere’ mensen die zich de evacuatie ronde de Grebbelinie kunnen herinneren en/of jongere die er over gehoord hebben.  Misschien heeft iemand zelfs nog oude fotoalbums in bezit met foto’s die wachten op herkenning.

Uit Nijkerk heb ik al 15 reacties ontvangen van mensen die mij hun herinneringen willen vertellen. Ook ben ik in het bezit van een handgeschreven verslag van de gebeurtenissen in Ermelo.
Maar uit bijvoorbeeld Barneveld en omgeving heb ik nog geen verhalen en in het gemeentearchief van Barneveld is ook nauwelijks informatie over deze gebeurtenissen te vinden.

klik hier om uw e-mail programma te openen

Alvast hartelijk dank,
Wim Buitenhuis.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/01/29/oproep-herinneringen-aan-meidagen-1940-gezocht/