De wildkansel bij het Aardhuis

Ja, langzaam maar zeker loopt de bronsttijd van edelherten ten einde. Zo hier en daar weerklinkt ’s avonds laat of ’s nachts nog wel eens een burl, maar dat is dan ook alles. Het was dit jaar dan ook wel heel erg vroeg begonnen, op 5 augustus hoorden we de eerste ‘bronstroep’ over de Veluwe galmen.

Voor ons een mooie gelegenheid om Wildpark Het Aardhuis bij Hoog Soeren weer eens met een bezoekje te vereren. Inmiddels was het ook alweer een tijdje geleden dat we er waren, en het blijft altijd boeien. Zodra je het park binnenrijdt, proef je de sfeer van vroeger, en achter in het park is een schitterende wildkansel, waar je met een beetje geluk oog in oog met de edelherten komt te staan.

1 foto DC_6911

De schitterende 24-ender van het Aardhuis – Foto: ©Louis Fraanje

De afgelopen week zaten Fransien en ik op een middag eerste rang, links van ons stond een prachtige geweidrager, een ongelijke 24-ender, een lust voor het oog. Na verloop van tijd zagen we achterin de bosrand een ander hert aan komen. Toen hij wat dichterbij kwam, constateerden we dat het een jonge 16-ender was. Een fantastisch gezicht om het dier van zo dichtbij te kunnen bewonderen.

2 foto DC_6611 (2)

Oog in oog met de 16-ender – Foto: ©Louis Fraanje

Het grote hert liep een klein eindje richting zijn soortgenoot, maar een gevecht en ook het burlen bleef uit. Toch hebben we genoten van ons bezoek, vooral omdat men deze dieren, hoewel ze in gevangenschap leven, de natuurlijke situatie zeer dicht benaderen. Vanuit de wildkansel heb je een schitterend, en natuurgetrouw beeld en waan je je in de vrije wildbaan van de Veluwe!

3 foto DC_4156

Een gevecht bleef uit – Foto: ©Louis Fraanje

De moeite waard om in de komende herfstvakantie een kijkje te gaan nemen. Wild kijken met het hele gezin en niet alleen edelherten, maar ook damherten en wilde zwijnen. In het Aardhuis zelf is een duo-expositie van dierenportrettist en landschapsschilder Liesbeth Pieterse en wildlife art schilder Cees Roorda te zien. Roorda heeft ook een prachtig schilderij gemaakt van de ongelijke 24-ender.

Het Wildpark is nog tot en met 26 oktober te bezoeken!  Kijk voor meer informatie op: Museum en Wildpark het Aardhuis

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/13/de-wildkansel-bij-het-aardhuis/