Eerste ‘bronstroep’ galmt over de Veluwe

Hebben we nog maar net goed en wel  de reeënbronst  achter de rug, beginnen de edelherten zich al te roeren. In de nacht van zondag op maandag, meenden we al ‘geburl’ te horen, maar we dachten bij onszelf dat zoiets niet kon. Vorig jaar hoorden we op 26 augustus de herten burlen, en dat vonden wij toen al vroeg.
Maar… niets bleek minder waar, gisteravond werd dat bewaarheid. In de bosrand was een twintig-ender aan het vechten met een aantal jonge dennetjes. Zo begint het vaak, dan reageren ze zich af, om zich voor te bereiden op de strijd met hun rivalen.

2 - DSC_6871

Het hert ramde onophoudelijk in op de onschuldige dennetjes – Foto: ©Louis Fraanje

Hij ramde in het wilde weg om zich heen, waarbij de takken in het rond vlogen. Tjonge, wat een kracht, ongelooflijk! Dat duurde bij elkaar zeker wel een half uur, wat een spektakel.

Uiteindelijk gaf hij het toch maar op, en kwam het ook bij hem misschien wat ‘houterig’ over?  Vanuit onze schuilplek ‘burlde’ ik op mijn manier, met mijn handen om mijn mond, richting het hert. Deze keek geërgerd om zich heen, en reageerde onmiddellijk en dat klonk natuurlijk vele malen beter dan het gestumper van mij.

3 - DC_6908-bw-rand

Dan galmt zijn ‘bronstroep’ over de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Eerste burl

De camera registreerde feilloos deze schitterende ‘eerste burl’, nou ja, die vastgelegd werd op de 5e augustus 2014. Het betreffende hert liep de dekking in, maar kwam even later tussen de dennen door ‘loeren’(kijken), waar dat andere hert nou bleef. En hoe hij ook van links naar rechts de omgeving observeerde, geen rivaal te bekennen. Nee, die zat aan de overkant in zijn schuilhut te genieten van dit schitterende tafereel.

4 - DSC_6927

Het hert observeert de omgeving, maar… geen rivaal te bekennen – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Een geweldig begin van de jaarlijkse ‘bronsttijd’, al is het wel wat aan de vroege kant, want in de boeken praat men over half september tot half oktober. Zo zie je maar weer, de natuur trekt zich nergens wat van aan en gaat gewoon haar eigen gang. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen, dat de ‘bronst’ meteen al op volle toeren gaat draaien, maar het eerste begin is er!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/08/06/eerste-bronstroep-galmt-de-veluwe/