Bord terug bij schapenmonument Woeste Hoeve

LOENEN – Het dorp Loenen heeft van oudsher veel met schapen. De meeste bewoners hielden vroeger een paar schapen voor de wol, vlees en de mest. Het zal dan zeker niet toevallig zijn dat in 1956 in de Loenermark een schaapskooi werd gebouwd voor schaapherder Willem Koestapel. Hij was zeker niet de eerste, omdat vroeger op de heide door verschillende personen deze dieren werd ‘gehoed’.

1335Schapenmonument

Willem van Ark jr. onthult het bord bij het schapenmonument – Foto: Gerrit van de Sprenge

In 1988 kreeg Loenen ter gelegenheid van het 1150 jarig bestaan een Heidemonument van bronzen schapen bij De Brink. Dit werd onthuld door Jaap Tork. Willem Koestapel kreeg ook een monument bij Hotel De Loenermark, maar in de omgeving van Loenen is nog een ouder monument. Op De Woeste Hoeve, een klein stukje voorbij het oorlogsmonument, er iis daar een schapenkerkhof. Bij ziektes werden vroeger de dieren op deze plek begraven. Het is een kring van beukenbomen. Lang geleden werd hier een bord bij geplaatst met een gedicht, gemaakt door schilder/schrijver Willem van Ark uit Loenen. (Zie foto onder)

DSCN6612 - kopie

Het oude bord – Foto: Jac. Gazenbeek (†)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verdwenen

In de loop der jaren verdween dit bord. Het bestuur van de Dorpsraad kwam op het idee om dit bord weer in ere te herstellen. Zoon Willem jr. nam afscheid van de Dorpsraad. Hem werd gevraagd dit bord te onthullen met het gedicht van zijn vader. Van Ark kon dit eerbetoon aan zijn vader bijzonder waarderen.

DSCN6623-kl

Het nieuwe bord – Foto: JGS

Op het bord staat het volgende gedicht:

‘Hier rust het argeloze schaap
aan het eind van zijn leven,
Dat u, o mensch, zijn wol
tot dekking heeft moeten geven.
Ontzie dit graf temidden van ’t verkeer.
Leg hier geen dozen, schillen,
of andere rommel neer.
Willem van Ark

Uit: Regiobode Online op: 06-08-2014

Lees ook: Verhaal achter het Schapenmonument

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/14/bord-terug-bij-schapenmonument-woeste-hoeve/