Schenking aan Nederlands Jachtmuseum

Nu de overdracht van ons archief en de expositie aan respectievelijk de Gemeente Ede en het Museum Oud Lunteren een feit is, gaat langzaam maar zeker ook de druk van de ketel. De laatste loodjes wegen het zwaarst, word er wel eens gezegd. In ons geval is dat enigszins anders, er was nog een doos met een aantal oude kruithoorntjes en een signaalhoorntje. Dit was ooit aan de stichting geschonken door oud-jagermeester van het Speulderbos, de heer  Hans Koster. In goed overleg met de gever zijn deze voorwerpen onlangs geschonken aan Het Nederlands Jachtmuseum te Doorwerth. Prettige bijkomstigheid was, dat het Nederlands Jachtmuseum dit jaar haar 40 jarig jubileum viert.

DSCN6368

De oude kruithoorntjes, met rechtsonder het signaalhoorntje – Foto: JGS

DSCN6376-bw

De overhandiging aan Camille Courbois – Foto: JGS

Beste plaats

Onze voorzitter Louis Fraanje heeft deze zaken onlangs persoonlijk overhandigd aan de medewerker van het Jachtmuseum, de heer Camille Courbois.

De Jac. Gazenbeekstichting is er van overtuigd, dat dit de beste plaats is voor deze voorwerpen, die alles met de jacht te maken hebben.

Kasteel Doorwerth

Het betreffende museum is ondergebracht in het Kasteel Doorwerth, dat valt onder de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen.

 

doorwerth-jachtmuseum-jachtvitrine-De-PestersFC-300x225

Een deel van de expositie – Foto: Nederlands Jachtmuseum

Stichting Het Nederlands Jachtmuseum

De collectie van het Nederlands Jachtmuseum is ondergebracht in kasteel Doorwerth. Een fraai middeleeuws kasteel met een opmerkelijke bouw- en restauratie geschiedenis. In de ingerichte vertrekken kunt u de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Het thema ‘kasteel in bedrijf “verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht.

Waarom een Jachtmuseum?

De jacht is een niet weg te denken onderdeel van onze geschiedenis. De prehistorische jager die er voor zijn voedselvoorziening op was aangewezen, deedelman die de jacht als luxe vrijetijdsbesteding zag,

De beroepsjager die met gespecialiseerde jachttechnieken een inkomen wist te verwerven, ze spelen allemaal een rol in ons historisch erfgoed.

Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat de meeste landgoederen, die we nú als natuurgebieden koesteren, behouden gebleven zijn omdat het vroeger jachtgebieden waren?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERADoelstelling

De Stichting ‘Het Nederlands Jachtmuseum’ stelt zich ten doel de rol die de jacht in de samenleving speelt en heeft gespeeld in al zijn facetten te tonen.

Zij doet dit door haar unieke collectie te beheren en uit te breiden en deze te presenteren in boeiende tentoonstellingen.

Foto links:

Antiek dubbelloops hagel jachtgeweer. ca. 1900

 

 

De collectie

Deze behelst alles wat de geschiedenis van het jachtbedrijf inzichtelijk kan maken:

  • objecten met betrekking tot de techniek van het jagen (van valkenjacht tot meutejacht en van eendenkooi tot vinkenbaan), maar ook primitieve- en meer moderne jachtwapens.
  • documenten op het gebied van het jachtrecht: ‘plakkaten en ordonnantien’
  • objecten die jagers van alle tijden verzameld hebben om hun jachtherinneringen te koesteren, waaronder jachttropheeen en een imposante verzameling opgezette vogels en zoogdieren.
  • een uitgebreide bibliotheek –   prenten en schilderijen

 ***

Noot van de redactie:

Een mooie opsteker voor een ieder die, om wat voor reden dan ook, meer wil weten over de geschiedenis van de jacht en alles wat daarmee te maken heeft, is de uitgebreide bibliotheek van het Jachtmuseum zeker een bezoek waard. Ook zijn er zo goed als alle jaargangen van De Nederlandse Jager aanwezig. Voor wie bijvoorbeeld nog op zoek is naar een oud artikel, verhaal of advertentie daaruit, kan hier prima terecht.

Daarnaast word ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de bosbouw, wat echt de moeite waard is. In het bijzonder voor de mensen die in het bos werkzaam zijn, of zijn geweest!

Adres: Het Nederlands Jachtmuseum – Fonteinallee 2 b – 6885 ND  Doorwerth    Tel: 026 3397405

Email: c.courbois@glk.nl

,www.nederlandsjachtmuseum.nl   en Kasteel Doorwerth – glk.nl‎

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/11/schenking-aan-jachtmuseum/