Visarend brengt ons in vervoering

De Veluwe is een schitterend natuurgebied, daar valt niets aan af te doen, maar… zo af en toe dan wil je er wel eens even tussenuit. Het is september en eigenlijk zijn de meeste mensen alweer terug van hun vakantie. Voor ons het tijdstip om naar het hoge noorden te vertrekken, nee niet naar Lapland, maar gewoon Lauwersoog. Een schitterend natuurgebied met veel water en… veel vogels, iets geheel anders dan de Veluwe dus. Uitwaaien in de polders en op het Wad, en… natuurlijk met de boot een bezoek aan Schiermonnikoog en Terschelling.

1 DSC_7976 - kopie

Vogelparadijs Lauwersmeer bij avond – Foto: ©Louis Fraanje

Op een dag zijn we ook eens boven langs de kust richting Eemshaven gereden. En… daar hadden we onze ontmoeting met de visarend. Nou, nou, zullen er vogelliefhebbers zeggen: “De visarend, poeh, dat is nog niks, de zeearend, dat is pas het echte werk!” Ja, het blijft natuurlijk altijd ‘baas boven baas’, maar je kunt niet alles hebben. Plotseling zagen we hem  rechts van ons op een braak liggende akker aan iets pikken. Ik wist niet hoe gauw ik mijn camera moest grijpen. Raam naar beneden en… proberen de visarend in beeld te krijgen. “Wat een schitterende vogel!” fluisterde Louis, die ook helemaal in vervoering raakte van de visarend.

2 foto DC_8131 - kopie

Wat een schitterende vogel! – Foto: ©Fransien Fraanje

Vol bewondering observeerden wij de schitterende vogel, Maar… – helaas voor ons – we stonden op een weg in het open landschap, geen struik of boom te bekennen, dus het duurde niet lang of de vogel kreeg ons in de gaten en ging op de wieken.

3 foto DC_8140 - kopie

Met grote slagen kwam de visarend omhoog – Foto: ©Fransien Fraanje

Met grote slagen van zijn vleugels kwam hij omhoog, met in zijn linker-poot een vis. Die had hij natuurlijk net achter de dijk gevangen en was van plan om hem hier op een rustige plek eens op te peuzelen. Helaas, voor hem gooiden wij roet in het eten. Blijkbaar was hij niet gediend van ons bezoek?

4 foto DC_8118 - kopie

Met in zijn linker-poot een vis – Foto: ©Fransien Fraanje

Een mooi gezicht om te zien, hoe hij samen met de vis langzaam al hoger en hoger steeg. Een bekend beeld wat op je netvlies gegrift staat als je ook eens een visarend hebt kunnen bewonderen.

5 foto DC_8152 - kopie

Langzaam verdween hij aan de horizon – Foto: ©Fransien Fraanje

Uiteindelijk was hij te hoog en te ver weg om nog een mooie foto te kunnen maken. Langzaam verdween hij aan de horizon, met onder hem de opslagtanks en windmolens van Eemshaven. We hebben het er nog lang over gehad tijdens ons verblijf in het hoge noorden, hoe je in vervoering kunt raken van zoiets.

Vervolg visarend

Oud-jachtopzichter Ton Heekelaar – een oude bekende bij onze bezoekers – had vorig jaar tijdens zijn vakantie ook een schitterende ervaring met een visarend, dat kunt u in het volgende artikel lezen: Oog in oog met een jagende visarend

***

_______________________________________________________________________________________________

Daarnaast vonden wij op you tube een prachtig filmpje van een jagende visarend:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/09/10/visarend-brengt-ons-vervoering/