Open Monumentendag 2014

“Op reis”, is het theama van Open Monumentendag 2014

Open Monumentendag 2014 vindt plaats in het weekend van 13/14 september in heel Nederland. Duizenden monumenten, herkenbaar aan de Open Monumentendag-vlag, openen dan gratis hun deuren voor het publiek. Jaarlijks wordt de Open Monumentendag door zo’n 900.000 mensen bezocht. Daarmee is de Open Monumentendag één van de grootste culturele evenementen van het land. Het thema van Open Monumentendag 2014 is Op reis.

GroenVanToen_Fietsen_OMD2012_Bartman_800px.jpg

Comités Open Monumentendag
Na de afronding van de editie van 2013 richten ca. 330 gemeentelijke comités zich op de organisatie van Open Monumentendag  2014. Het animo is groot, in zo’n tachtig procent van alle Nederlandse gemeenten wordt de Open Monumentendag georganiseerd.  Binnen de Comités Open Monumentendag  participeren, verschillende partijen: gemeente-ambtenaren, leden van historische verenigingen, medewerkers van VVV’s, archieven of  musea. Zij worden daarbij ondersteund door de landelijke Stichting Open Monumentendag. Vrijwilligers spelen een grote rol binnen de lokale organisatie van het evenement, er zijn er in totaal ca. 18.000 vrijwilligers voor Open Monumentendag actief. Het enthousiasme van deze vrijwilligers is van groot belang voor de organisatie van het evenement.

Samenwerking
In 2014 zal er bij de Open Monumentendag wederom worden samengewerkt met monumentenorganisaties als bijvoorbeeld Hendrick de Keyser,  Boei, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. In het kader van het thema Op reis wordt daarnaast samengewerkt met het Jaar van Mobiel Erfgoed en Mobiliteit 2014 en Stichting Mobiele Collectie Nederland. Ook worden partijen als de ANWB en de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club betrokken bij Open Monumentendag 2014.

Ook in Lunteren en Ede

Museum Oud Lunteren heeft op de zaterdag ook een aantal activiteiten georganiseerd. Zo is vanaf 13.00 uur de expositie over de Hessenwegen en Jac. Gazenbeek in het Museum Oud Lunteren te bezichtigen. Daarnaast zal in de Mulderschuur aan de Roskammersteeg een kleine expositie van oude foto’s te zien zijn. Tussen 12.15 en 13.00 uur zijn hier de 25 klassieke voertuigen te bewonderen die een rondrit maken door de gemeente. De Appelhof, die ernaast ligt, zal ‘s middags ook het vertrekpunt zijn van de oude postkoets van eigenaar Henk Vink uit Barneveld. U kunt een ritje meemaken met deze koets. Op zondag zijn er geen activiteiten!

De oude postkoets van Henk Vink voor Hotel Floor in Lunteren - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

De oude postkoets van Henk Vink voor Hotel Floor in Lunteren – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Op de Veluwe en in het bijzonder de gemeente Ede is natuurlijk nog veel meer te bezichtigen en te beleven!

Meer informatie zie: Ede – Open Monumentendag 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/09/09/open-monumentendag-2014/