Oog in oog met een jagende visarend

Met heel veel genoegen heb ik op 10 september jl. jullie avontuur van de visarend gelezen. Het is toch fantastisch om te zien op welke wijze deze super-visser met buit het luchtruim kiest. Derhalve, hierbij de serie van de visarend die ik heb weten te platen begin september 2013 tijdens mijn vakantie in Hellevoetsluis, vanaf de uitkijkpost voor publiek bij het Quackjeswater van Natuurmonumenten.

HRT.1. Visarend in vlucht d - kopie

-Foto: ©Ton Heekelaar

De kiekkast mee
Dus bij dag en ontij stond ik met het eerste schemerlicht ‘s morgens gewapend met mijn hele fotohandel paraat bij de grote waterplas met uitkijkpunt. Vanaf die natuurbelevingspost heb je een prachtig zicht op aanvliegende- en vertrekkende aalscholvers, lepelaar en grote- en kleine zilverreigers. Alsmede de nodige eenden- en ganzensoorten die de plas als dag/nachtverblijf hebben gekozen. Terwijl ik stond te turen naar twee laag over het water scherende ijsvogels, hoorde ik links van mij een harde plons in het water.

vogel in water 2013

Met een harde plons in het water… een visarend -Foto: ©Ton Heekelaar

HRT.4. Visarend loert naar vis, 4-sept-2013 Zuid-Holland

-Foto: ©Ton Heekelaar

Oude wilg

Onwillekeurig in die richting kijken en wat zie ik:….. een visarend die uit het water vliegt opdat deze kennelijk de prooi heeft mis geslagen. Met een grote boog vloog “de visser” over het water en ging zitten op een uitstekende tak van een grote wilg. De opkomende zon bescheen -via een prachtig strijklicht- de oude wilg in een gouden gloed. Hierbij tekende de visarend op zo’n zeventig meter afstand perfect af.

Het behoeft verder geen betoog dat de sluiter van mijn camera overuren maakte! Van de geschoten beelden wil ik gaarne een ieder laten meegenieten.

Wachten

Met mijn camera in de aanslag bleef ik de visarend nauwlettend in de gaten houden, in de hoop dat hij meerdere pogingen zou ondernemen. Dan duurt wachten lang, maar… als hij dan even later op de wieken gaat, is de vreugde des te groter!

 

VisarendDSC3022 - kopie

Ging hij op de wieken -Foto: ©Ton Heekelaar

Op een gegeven moment dook hij weer in de plas, nu had hij blijkbaar beet. Traag sloeg hij met z’n vleugels en in zijn scherpe klauwen had hij een baars. Gelukkig kwam hij mijn richting uit zodat ik hem voor de lens kon krijgen.

HRT.8. Visarend+ Baars 3-sept-2013

Met in zijn scherpe klauwen een baars -Foto: ©Ton Heekelaar

Visarend op wacht, 3-sept-2013, Zuid-Holland - kopie

Op de uitkijk -Foto: ©Ton Heekelaar

 

Aansluiten

Een geweldige ervaring om zoiets zo vlak voor je neus te zien gebeuren en het dan ook nog vast te kunnen leggen op de gevoelige plaat. Ik kan mij dan ook helemaal aansluiten bij het vorige verhaal van Fransien Fraanje: “Visarend brengt ons in vervoering ”

Hoe ook zij geheel in vervoering raakten bij het zien van deze schitterende vogel. U kunt begrijpen dat mijn vakantie niet meer stuk kon en… u zult misschien raar opkijken, maar met zulke platen ben je dan toch als een kind zo gelukkig!

Copyright tekst en foto’s: Ton Heekelaar

***

Park de Hoge Veluwe

Op de Hoge Veluwe is de visarend ook weleens gesignaleerd terwijl hij bij het Jachthuis Sint Hubertus karpers uit de grote slotvijver viste. Of dat recentelijk ook nog zo is, daarover heb ik geen informatie beschikbaar. Maar als iemand mij daar iets over zou kunnen vertellen, dan houdt ik mij aanbevolen!

Reageren kan via email: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/09/15/jagende-visarend/