Eerste rang bij imponerend bronstgevecht 

Recht voor onze neus zou een spectaculair gevecht losbarsten!  

Mijn naam is Tony Kock ik ben 50 jaar jong en verslaafd aan fotograferen en dan met name natuurfotografie. Wij komen ook regelmatig op het Park de Hoge Veluwe  en met wij, daarmee bedoel ik mijn man Bert. Hij heeft een grote liefde…niet alleen mij, maar ook de natuur! In mijn dagelijkse leven werk ik 36 uur bij de Albert Hein,dus tussen de bedrijven door – ja u raad het al – in de bossen.

1-foto 078

Foto: ©Tony Kock

Spectaculair gevecht 

Zo ook op die mooie woensdagmiddag 10 september jl. We arriveerden zo rond de klok van half 3 op de Wildbaanweg, stelden zoals gewoonlijk ons statief en camera op aan de rand van de heide. Nog maar nauwelijks de boel opgesteld, kwam er een edelhert, ik denk het plaatshert – om in de termen te blijven – en deze ging even een lekker modderbad nemen. Niks bijzonders zou je denken, maar… wel een mooi schouwspel dat badderen van een machtig mooi en imposant hert. Opeens zagen we een roedel hindes aankomen, zeker zo’n 40 stuks, het plaatshert liep erachter dat was wel te horen en te zien aan zijn geburl. We konden op dat moment niet vermoeden, dat binnen enkele ogenblikken zich hier recht voor onze neus een spectaculair gevecht zou losbarsten!

8-048

Foto: ©Tony Kock

Grote stofwolk 

Vanuit  het niets kwam er van links een andere geweidrager aanrennen, met een grote vaart sprintte hij naar de hindes om deze te veroveren en naar zijn rordel te krijgen. Dat ging niet zomaar, het andere edelhert sprintte er naartoe en ze gooiden met veel kracht de geweien in elkaar, het zand wervelde als een grote stofwolk omhoog.

8-050

Onophoudelijk bleven ze op elkaar in rammen

8-055

Foto: ©Tony Kock

 

 

 

 

 

 

 

Het was een langdurig gevecht, ik stond achter mijn camera en mijn adem stokte in de keel van de spanning, wat was dit mooi om te mogen vastleggen op beeld echt uniek.

8-055

Foto: ©Tony Kock

Gaf zich gewonnen

De herten draaiden rondjes met de geweien in elkaar ,en je zag de kracht die ze uitoefenden op die geweien. Onophoudelijk bleven ze op elkaar in rammen. Maar… op een gegeven moment gaf zich het hert dat van links kwam zich gewonnen, en liet zich verjagen door de winnaar… ja en de winnaar heeft de vrouwtjes.

8-083

Foto: ©Tony Kock

Spanningen los 

Het was muisstil, naast mij ook alle andere fotografen waren zo onder de indruk net als wij, en toen het hert wederom een bad ging nemen kwamen alle spanningen los Wat was dit schitterend, echt genieten…!

8-084Burlende overwinnaar

Het geburl van de overwinnaar galmde over de heide langs de wildbaanweg op de Hoge Veluwe!

Ik hoop dat jullie ook zo kunnen genieten van deze foto’s en hoop het gevoel een beetje te kunnen delen wat er op dat moment gebeurde. Met veel natuurgroetjes van Tony Kock.

Copyright alle foto’s: Tony Kock

 ***

silhouet-fotograafbUw natuurmoment!

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een foto, of enkele foto’s met uw verhaal naar ons te mailen (zie onder)! Het is uiteraard ook van belang dat uw ‘Natuurmoment’ op de Veluwe heeft plaatsgevonden en… uw foto’s van goede kwaliteit zijn!

De redactie behoudt zich wel het recht voor om artikelen i.o. aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/09/13/eerste-rang-bij-imponerend-bronstgevecht/