Een inspirerend werkbezoek aan de wisent

Op maandag 2 juni j.l. heeft de initiatiefgroep ‘Wisent’ een zonnig en inspirerend bezoek gebracht aan het Kraansvlak in het kader van informatieverschaffing over de wisent. Een groep van ruim 20 personen, waaronder bewoners, ondernemers en vrijwilligers uit de regio, waarbij ondergetekende zich ook bevond, vertrok per bus ter oriëntatie naar de Kennemer Duinen, waar een kleine bijna vrijlevende kudde woonachtig is.

Foto Henk Ruiterkamp

Tekst en uitleg aan het begin van de excursie – Foto: ©Henk Ruiterkamp

 Na een kennismakingsronde en een broodlunch in het bezoekerscentrum is men het ‘veld’ in getrokken om daadwerkelijk te zien hoe de wisenten het hier doen. Inmiddels is er veel ervaring opgedaan volgens Hans van der Lans, met Leon Terlouw een van de initiatiefnemers voor de kudde op het Kraansvlak in de Kennemerduinen.

De kudde wisenten leeft in de Kennemer Duinen nagenoeg vrij. Foto Louis Fraanje

De kudde wisenten leeft in de Kennemer Duinen nagenoeg vrij – Foto: ©Louis Fraanje

Belangrijk is dat de wisenten in eerste instantie niet gevoerd worden, maar alleen van het terrein leven. Voer maakt tam en zorgt voor onderlinge concurrentie, maar ook een ander gedrag naar de mens. In de tweede plaats is het van groot belang, dat de bezoekers de dieren niet gaan voeren. De wisenten zijn niet direct gevaarlijk, maar het zijn ook zeker geen knuffeldieren.

Mensen ontmoeten die ook 'begeisterd' zijn door wild en natuur. Foto Louis Fraanje

Mensen ontmoeten die ook ‘begeisterd’ zijn door wild en natuur – Foto: ©Louis Fraanje

Een zeer geslaagde dag voor de mensen uit de regio zelf op de Veluwe.Men was er unaniem van overtuigd dat dit een goede manier is geweest om de vele vragen beantwoord te krijgen. Het was een prettige dag, en het leuke van zo’n dag is altijd dat je altijd weer nieuwe mensen ontmoet die ook “begeisterd” zijn door wild en natuur. Sommigen zijn realistisch en anderen idealistisch, allebei zijn nodig om een evenwicht te vinden waarmee iets gerealiseerd kan worden. Al zie je hier ook weer heel duidelijk dat sommige idealisten wel heel erg los van de werkelijkheid staan.

Idealisten en realisten zijn ook bij de komst van wisenten naar de Veluwe belangrijk. Foto Louis Fraanje

Idealisten en realisten zijn ook bij de komst van wisenten naar de Veluwe belangrijk – Foto: ©Louis Fraanje

 Wat het project betreft, we wachten maar af wat er op ons af komt. Ik begreep dat de Beleidscoöperatie onder de bezielende leiding van Peter Noordhoek, die de kar trekt wel zoekt naar medestanders voor hun pilot op de Veluwe. We zien het wel.

 DSC_9781webfoto

De wisenten konden – letterlijk en figuurlijk – rekenen op een warme belangstelling! – Foto: ©Louis Fraanje

Er is veel inspiratie opgedaan voor wat betreft de komst van de wisent naar de Veluwe.

Lees ook: Wisenten geven Veluwe nieuwe impuls

 

********************************************************************************************************************************

Bekijk het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/06/24/een-inspirerend-werkbezoek-aan-de-wisent/