Wisenten geven Veluwe nieuwe impuls

Er wordt al jaren over gesproken, maar nu gaat het er eindelijk van komen. Vanaf begin volgend jaar grazen zes tot acht wisenten op de Veluwe. Voor een proefperiode van zes jaar heeft Staatsbosbeheer een terrein van 400 hectare bij Harskamp beschikbaar gesteld, deels in de niet-toegankelijke veiligheidszone van het naastgelegen schietkamp. ,,Het toerisme krijgt er een nieuwe impuls door en voor de natuur op de Veluwe betekenen de wisenten een verrijking’’, aldus Staatsbosbeheer.

DSC_2817 - kopie

De Wisent is een verrijking voor de Veluwe. – Foto: ©Louis Fraanje

De afgelopen anderhalf jaar kwamen de plannen voor wisenten op de Veluwe in een stroomversnelling, met een initiatiefgroep onder leiding van burgemeester Asje van Dijk van Barneveld.

In Nederland grazen al twee kleine kuddes wisenten: in Noord-Holland, in het Kraansvlak, een duingebied tussen Zandvoort en Bloemendaal in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, en in Natuurpark Lelystad.

DSC_2644 - kopie

Wisenten in het Kraansvlak. Foto: ©Louis Fraanje

De wisenten worden komend voorjaar uitgezet. De dieren zijn eigendom en staan onder beheer van Rewilding Europe/ARK. Staatsbosbeheer: ,,In de eerste fase kunnen de dieren wennen aan elkaar en aan de plek en kan gemonitord worden hoe ze zich gedragen en welke effecten ze op het gebied hebben.’’

Vrijwilligers gaan begeleide excursies naar de wisenten verzorgen, onder meer met een open safaribus. Voor de betrokkenheid vanuit de omgeving wordt een regionale stichting in het leven geroepen. Beoogd voorzitter is bestuurder Jan Wolleswinkel uit Renswoude.

DSC_2664 - kopie

De Wisent weer terug naar zijn ‘bron’ op de Veluwe. – Foto: ©Louis Fraanje

,,De wisent voert je terug naar hoe het geweest moet zijn op de Veluwe’’, zegt burgemeester Van Dijk in een achtergrondartikel in TPOMagazine. Daarin komt ook Louis Fraanje namens de Jac. Gazenbeekstichting aan het woord. ,,Laat de wisent maar gerust komen.’’

Het artikel, geschreven door Jan Kas, is te lezen via https://blendle.nl/#item/bnl-tpomagazine-20140725-67135 (op Blendle zijn de eerste vijf artikelen gratis)

 

Lees ook: Wisent graast in voorjaar op de Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/07/26/wisenten-geven-veluwe-nieuwe-impuls/