Ongewenste geweiversiering bij edelhert

Toen we gisteravond nog even het veld in waren getrokken, om te kijken of er nog geweidragers (mannelijke herten) geveegd hadden, ontdekten we iets vreemds. In de avondzon liep aan de bosrand een roedel geweidragers. Op zich niet zo vreemd, omdat wij ze daar regelmatig in de avond zien. Maar nu liep er een hert met iets raars aan zijn gewei. Toen we goed en wel onze spullen opgesteld hadden, trok het roedel de dekking in.

DC_3014 - kopie

Rechts op de foto zie je het hert met de koptooi van draad

Wat later op de avond kregen we hem weer in de lens en konden toen zien wat er aan de hand was. Om beide geweistangen zat draad gewikkeld. Er bungelde zelfs een stuk draad langs de kop van het hert. Zo te zien had hij er niet zoveel last van, want hij liep gewoon gras te vreten.

2 foto DSC_2303 - kopienieuw

Toen hij even later met z’n kop omhoog kwam, konden we de draad zien zitten.

Later kwam hij met zijn kop een beetje omhoog, en keek hij onze richting uit met een gezicht van: “Kan ik het helpen?” Omdat de herten nu druk aan het vegen zijn, is hij blijkbaar ergens met zijn gewei  in een afrastering vast komen te zitten.

3 foto DSC_2310 - Nieuw

Een raar gezicht, zo’n ongewenste versiering.

Een enkele keer komt zoiets voor, want herten zoeken in deze tijd van vegen naar jonge boompjes, waar ze aan de takken de ‘bast’ van hun gewei vegen. Dat vegen, kan dus ook aan de draad van een raster gebeurd zijn, alleen is het in dit geval niet helemaal goed gegaan.

4 foto DC_2365 - kopienieuw

Het ‘draadhert’ trekt de dekking in.

Na een tijdje trekt het ‘draadhert’ de dekking in en zien we hem niet meer. Op dit moment zal het nog niet zoveel kwaad kunnen, maar als het straks ‘bronst’ is, wordt het linker. Als de herten gaan vechten, kan een rivaal met z’n geweistangen in de draden vast blijven zitten.
Natuurlijk hebben we direct de boswachter ingelicht en deze zou er achter aan gaan.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/07/28/voor-de-draad-ermee-tussen-de-geweistangen/