Wisent graast in voorjaar op de Veluwe

Kootwijk – Zeer waarschijnlijk in het vroege voorjaar van 2015 graast de wisent, ook bekend als de Europese bizon, op de Veluwe. Een terrein van zo’n vierhonderd hectare, globaal in de buurt van Kootwijk en Radio Kootwijk, wordt er de komende tijd gereed voor gemaakt door het aanbrengen van een afrastering.

Dat meldt Jan Wolleswinkel, de kersverse voorzitter van de woensdag 1 oktober opgerichte ‘Stichting Wisent op de Veluwe’. “Dat wordt geen groot hekwerk; op veel plekken is een schrikdraadje voldoende om de dieren binnen het gebied te houden”.

DC_2270 - webfoto

Staan we straks oog in oog met een zo’n imposante Wisentstier op de Veluwe? – Foto: ©Louis Fraanje

Bedreigde diersoort

Het terrein is voor het grootste deel niet openbaar toegankelijk. De wisent, een bedreigde diersoort in Europa, krijgt op dit terrein de vrijheid in het wild te leven. “De dieren zullen zichzelf redden, het is niet de bedoeling dat ze bijgevoerd worden bijvoorbeeld”.
In Nederland leeft momenteel één kudde in het wild, in het Noord-Hollandse duingebied. De kudde bij Kootwijk wordt daarmee de tweede.

Beleving en toerisme

0b32d22

Jan Wolleswinkel

Wolleswinkel, geen onbekende binnen de pluimveesector, zet zich er graag voor in. “Ik ben een buitenmens en ik zie dat dit project de Veluwe een impuls kan geven als het gaat om beleving en toerisme”.
Een bedreiging voor de agrarische sector, zoals eerder in de Barneveldse Krant geopperd, is de grote grazer volgens hem niet. “Sowieso worden de dieren niet geplaatst op landbouwgrond en is er ook geen agrarisch gebied in de directe omgeving. Angst voor veeziektes lijkt me ook niet terecht. Laat ik het anders zeggen, internationale transporten zijn veel risicovoller dan dit kleine clubje grazers”.

Een Europees fokprogramma houdt de samenstelling in de gaten.
Wolleswinkel: “We verwachten dat de wisent voor een bepaalde doelgroep natuurliefhebbers een echte publiekstrekker zal worden. Staatsbosbeheer wil excursies onder begeleiding opzetten, waarbij een mooi element is dat de wisent een redelijk schuw dier is. Met andere woorden, je moet er wat voor over hebben om ze te kunnen zien”.

Ruim duizend

Wereldwijd leven er ruim duizend wisenten, met name in Polen en op de Kaukasus. De stieren kunnen 2,5 meter lang en bijna twee meter hoog worden en vallen daarom onder de zogeheten ‘big five’ van Europa, naast de wolf, lynx, veelvraat en de bruine beer.

Door: Wouter van Dijk

Met toestemming overgenomen uit de Barneveldse Krant 2-10-2014

Lees ook: Veluwe klaar voor komst Wisent

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/28/wisent-graast-voorjaar-op-de-veluwe/