Veluwe klaar voor komst Wisent

De wisent komt er aan…

Nog even en dan is het zover, dan zal de wisent zijn wissels trekken over de Veluwe. Met spanning wachten we zijn komst af. Er is al veel, ja heel veel over gepraat en gediscussieërd en dat was natuurlijk ook nodig. Zoiets moet vooraf goed geregeld worden, maar… eindelijk zullen dan – volgens planning – in maart  een aantal wisenten de Veluwse bodem betreden. Dus nog even geduld… We houden u op de hoogte!

DSC_3335 - kopie

Wisenten straks ook op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Leefgebied 

Midden op de Veluwe in de directe omgeving van Radio Kootwijk krijgen de wisenten volop de ruimte om zich te kunnen vestigen. De omheining van het leefgebied voor de Wisent is in ieder geval al klaar. In maart van dit jaar grazen zes tot acht wisenten op de Veluwe. Voor een proefperiode van zes jaar heeft Staatsbosbeheer een terrein van 400 hectare bij Harskamp en Radio Kootwijk beschikbaar gesteld, deels in de niet-toegankelijke veiligheidszone van het naastgelegen schietkamp. ,,Het toerisme krijgt er een nieuwe impuls door en voor de natuur op de Veluwe betekenen de wisenten een verrijking’’, aldus Staatsbosbeheer.

web-DSC_4601 (1280x853) Foto Florus van den Berg

De diervriendelijke omheining bij Hoog Buurlo – Foto ©Florus van den Berg

Omheining

De wisenten moeten in deze fase in een afgeschermd gebied blijven en daarom is een omheining nodig. Het is zo gemaakt dat het alleen voor de wisent een belemmering is. Dat is randvoorwaarde voor de medewerking van Staatsbosbeheer. Andere diersoorten worden niet in hun gedrag gehinderd. De omheining bestaat uit draden met elektrische stroom erop, net zoals in de Kennemerduinen. Andere dieren als herten kunnen er overheen. Dieren als das, vos, ree en zwijn kunnen er onderdoor.

Onder begeleiding naar binnen

Alleen onder begeleiding mag u het gebied in. De gids weet waar hij de dieren kan vinden en hoe ze benaderd mogen worden.

(Bron: Staatsbosbeheer)  –   Lees ook: Wisenten Kraansvlak gaan op tournee naar de Veluwe

 

********************************************************************************************************************************

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/17/veluwe-klaar-voor-komst-wisent/