Wisenten Kraansvlak gaan op tournee naar de Veluwe

Speciale vangkraal moet deel van de kudde isoleren

BLOEMENDAAL – Een handvol wisenten uit het Kraansvlak bij Bloemendaal verhuist dit voorjaar naar de Veluwe. Om de dieren te vangen is op de plek van de voormalige manege De Bokkendoorns een grote vangkraal neergezet.

WISENT

Wisentkoeien met hun kalfjes in het Kraansvlak – Foto: ©Haarlems Dagblad/United Photos/Toussaint Kluiters

In de vangkraal lokken

De wisenten worden voor een proefperiode van zes jaar op de Veluwe uitgezet op een terrein van 400 hectare, grotendeels in een niet voor publiek toegankelijke veiligheidszone naast een militair oefenterrein.
PWN-boswachter Ko van der Bijl vertelt dat de vangkraal is ontwikkeld op basis van ervaringen die zijn opgedaan in Canada, Zweden en Spanje. Van der Bijl: ,,Met bieten gaan we de dieren de komende tijd richting de vangkraal lokken. Dat moet in de nasleep van de winter met weinig andere voeding in het duingebied wel lukken.
In het begin laten we de kraal open zodat de dieren er in en uit kunnen lopen. Na verloop van tijd zullen we vijf koeien van de kudde wel vast gaan zetten. Zij blijven daar een periode van twee weken in quarantaine en krijgen in die tijd medicatie toegediend. Verder wordt hun gezondheid bestudeerd en DNA afgenomen. Staatsbosbeheer, die de kudde op de Veluwe zal beheren, wil gegarandeerd gezond dieren hebben.”

Verwachting

De vangkraal staat in een gebied dat ook bij het leefgebied van de wisenten wordt getrokken. Daarmee komt het op 350 hectare. Op zich is een terrein met een dergelijke oppervlakte geschikt voor een kudde van vijftien wisenten. Op dit moment lopen er 19.
Van der Bijl: ,,Dan zijn er ook nog wat koeien in blije verwachting. Dat betekent dat we de komende tijd nog wat meer zullen vangen. Dan gaat het vooral om stiertjes. Die willen we ook uitplaatsen en er andere stieren voor terugbrengen. Op die manier wordt de bloedlijn van de kudde zuiver gehouden.” Het Waddeneiland Schiermonnikoog zou al belangstelling voor de stiertjes hebben getoond. Daarmee zou naast een terrein in de Flevopolder, het Kraansvlak en de Veluwe het vierde leefgebied voor wisenten in Nederland worden gecreëerd.

klein VANGKRAAL

De vangkralen in het Kraansvlak – Foto: ©Haarlems Dagblad/United Photos/Toussaint Kluiters

Wisentenpad

Tot en met zondag kunnen wandelaars nog terecht op het Wisentenpad in het Kraansvlak. Daarna gaat het wegens het broedseizoen weer dicht. Het Wisentenpad is uitsluitend bedoeld voor wandelaars. De route loopt door rul zand en is aangegeven met gele paaltjes en is in totaal 3 kilometer lang.
Het is te bereiken vanaf het Duinpieperpad, ten oosten van de strandboulevard van Zandvoort, of via de Boulevard langs zee. Bezoekers worden aan het begin van het pad via speciale borden geïnformeerd over de toegangs- en omgangsregels. Daarnaast is informatie over het wisentenproject aangegeven.

Probleemloos

De wisentenkudde werd in 2007 naar het Kraansvlak gebracht. Jaarlijks worden er in voorjaar en zomer kalfjes geboren. In het Kraansvlak leven ook reeën, damherten, konikpaarden en kleinere dieren zoals vossen en konijnen. Het contact tussen mensen en de wisenten verliep probleemloos.

Een handvol wisenten uit het Kraansvlak bij Bloemendaal verhuist dit voorjaar naar de Veluwe. Om de dieren te vangen is op de plek van de voormalige manege De Bokkendoorns een grote vangkraal neergezet.

Door Jacob van der Meulen  Bron: Haarlems Dagblad   

Lees ook: Komst wisent met een jaar uitgesteld

________________________________________________________________________________________________

Bekijk onderstaand filmpje uit 2007 over het loslaten van de eerste wisenten in het Kraansvlak:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/27/wisenten-kraansvlak-gaan-op-tournee-naar-de-veluwe/