Veluwe moet op werelderfgoedlijst

Plan “Wild van de Veluwe”

De Veluwe moet de status van werelderfgoed krijgen. Daarvoor pleiten de grote natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Milieufederatie.

Zij hebben samen met onder andere recreatieorganisatie Recron en het Veluwefonds een plan gemaakt, dat zij vanmiddag hebben aangeboden aan Gelderse bestuurders. De acht opstellers van het plan Wild van de Veluwe willen geld steken in een fikse opknapbeurt voor het natuurgebied, als andere partijen daar ook aan bijdragen.

klein Renderklippen_035

Uitgestrekte heide op de Renderklippen, Veluwe – Foto: ©Fransien Fraanje

Internationale allure

De Veluwe is namelijk het grootste aaneengesloten natuurgebied en tevens het omvangrijkste stuwwalgebied van West-Europa. In de bossen is de vorming van de aarde tot duizenden jaren geleden zichtbaar. Daarnaast zijn er talloze sporen van menselijke bewoning vanaf de prehistorie. Plaatsing op de werelderfgoedlijst geeft de Veluwe meer internationale allure, betogen de natuurorganisaties.

Verrommeld

De natuur- en recreatieclubs willen dat gemeenten en provincie zo snel mogelijk ongeveer de helft van de vakantieparken op de Veluwe laten saneren of slopen. De Veluwe heeft de meeste overnachtingsplaatsen van Nederland, maar een groot deel van de huisjes en caravans wordt illegaal bewoond of is verkrot. ‘De Veluwe is verrommeld, de beleving is niet up-to-date, het herstel van natuur en landschap gaat te traag en de zichtbaarheid van het erfgoed moet beter’, zo vatten de plannenmakers het samen.

DC_9096-webfoto-presentatie-1024x680

Edelhert in de bronsttijd op de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Dwalen en verdwalen 

Om de Veluwe spannender te maken en dus meer toeristen te trekken, willen de organisaties meer wild loslaten. Er moeten meer herten, zwijnen, dassen en vossen gaan rondlopen. Binnenkort worden Europese bizons losgelaten. ‘Op de Veluwe moet je dagenlang kunnen dwalen en ook echt kunnen verdwalen.’

Bron: ANP

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/27/veluwe-moet-op-werelderfgoedlijst/