Ik ben Nederlander en ik spreek Nederlands!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Liefde, passie en respect voor onze eigen Nederlandse taal…

Het is toch klinkklare onzin, dat je overal in Nederland terecht kunt als je ook Engels spreekt, want… als Nederlander spreek je toch het liefst gewoon je eigen Nederlandse taal met elkaar! Ja toch?
Daar is toch niks bijzonders aan en toch ook niks mis mee? Zou ik als geboren en getogen Nederlander zeggen, want je mag toch best ‘trots’ zijn op je eigen taal?

Herkenbaar

Natuurlijk is het helemaal niet erg, als je bijvoorbeeld ook het Engels goed onder de knie hebt, want daar kun je overal ter wereld mee terecht. Maar… als Nederlander in Nederland, spreek dan ook asjeblieft Nederlands onder elkaar, dat heeft iets ‘eigens’, iets herkenbaars, zoiets als ‘ons kent ons’, dat gevoel!

Ik ben Nederlander en ik spreek Nederlands! - Tekst op foto: ©Louis Fraanje

Ik ben Nederlander en ik spreek Nederlands! – Tekst op foto: ©Louis Fraanje

Hartekreet

Wat ik hiermee zeggen wil, dat dit niets met chauvinisme of extremisme te maken heeft, maar gewoon liefde, passie en respect voor onze eigen Nederlandse taal. Vandaar deze ‘hartekreet’ van een gewone Nederlandse volksjongen, aan zijn mede-Nederlanders: “Spreek gewoon Nederlands!”

Streektaal

Dat je hiernaast je eigen streektaal oftewel ‘moerstaal’ ook in ere houdt, is alleen maar toe te juichen, dat is namelijk ook een stukje respect naar je voorouders toe.
Ik ben een geboren en getogen Veluwenaar en daar ben ik uiteraard ook best trots op, want ik blijf zeggen: “A’je plat kun praote, mo’je ut nie laote!”

Lees ook: Plat praote en plat schrieve

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/06/03/ik-ben-nederlander-en-ik-spreek-nederlands/