Eenvoudig oud boerderijtje onder de aandacht

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluws landleven…

Wie raakt er nou niet van onder de indruk, als je zomaar langs een oude zandweg en verscholen tussen de bomen, zo’n prachtig oud boerderijtje ziet staan? Nou… ik in ieder geval wel, ik kwam deze oude afbeelding tegen bij de Kringloopwinkel van Woord en Daad in Barneveld.

Geluk

Zo’n oude foto roept herinneringen op aan vroeger, aan oudere mensen die ook zo woonden en die ik nog gekend heb, zo eenvoudig en zo klein behuisd vaak en toch ook tevreden.
Er is een prachtig gezegde: “Geluk heeft geen groot huis nodig om in te wonen, maar wel een deur om naar binnen te gaan!”

Klompenhokje

Het aardige is, dat er bij de voordeur een klompenhokje bij aan is gebouwd, waarschijnlijk omdat je dan niet direct in de woonkamer stond.
Dit gebeurde wel vaker bij deze oude boerderijtjes en het was een goede manier om ook regen en wind buiten de (voor)deur te houden.

Oud Veluws boerderijtje met een klompenhokje aan de voorkant - Archieffoto

Oud Veluws boerderijtje met een klompenhokje aan de voorkant – Archieffoto

En zo gaat vroeger voorbij…

De bekende en inmiddels overleden Veluwse schrijver, natuurvriend en folklorist Jac, Gazenbeek(1894-1975), heeft in zijn vele verhalen ook regelmatig over geschreven,
De schrijver had een voorliefde voor dit soort kleine boerderijtjes, hij kwam er graag en niet alleen om het boerderijtje op zich, maar ook omdat hij geïnteresseerd was in de mensen die er woonden, hun eenvoudige en kleinschalige manier van leven, zo dicht bij de natuur en hun dieren, dat boeide hem.

Pareltjes

Jac. Gazenbeek (1894-1975)

In zijn vele boeken heeft Gazenbeek hier en ook veel over geschreven en maakte zelf ook foto’s van deze ‘pareltjes’ uit het verleden en dat kon hij als geen ander, mede ook omdat hij die tijd nog volop heeft meegemaakt en de neergang van deze kleinschalige manier van leven met eigen ogen heeft kunnen aanschouwen.

Meer verloren

Hoewel de schrijver ook best begreep dat niet alles bij het oude kon blijven, ging het hem wel aan zijn hart, vooral als soms geheel ondoordacht en rigoreus zo’n oud ‘spulletje’ werd afgebroken, dan ging er volgens hem, vaak meer verloren dan alleen zo’n boerderijtje.

Want… met het verdwijnen van zo’n boerderijtje, verdween tegelijkertijd ook een hele cultuur, een heel stuk geschiedenis, die ons juist veel te vertellen had en dat ging hem ook persoonlijk zeer aan zijn hart!

Oproep

Wie o wie, zou mij eventueel kunnen vertellen, waar dit boerderijtje gestaan heeft, of misschien nog staat, want je weet maar nooit?

Reageren via email: info.veluwenaar@gmail.com

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/06/01/eenvoudig-oud-boerderijtje-onder-de-aandacht/